Несебър зрелищно отбелязва своя празник

Тази година всички събития са под надслов „Лятото е Несебър“

С богата програма и големи изненади тази година Община Несебър чества своя празник – 15 август, Голяма Богородица. „Празникът тази година е с ретро акцент, защото с настоящия 15 август почитаме в аванс 60- годишния юбилей от обявяването на града за обект от национално архитектурно-историческо значение. Тази годишнина отбелязваме под мотото „Лятото е Несебър“, защото това е посланието на града през първите години, след статута си на обект от национално и архитектурно-историческо значение“ е написал в поздравлението си към жителите и гостите на Несебър кметът на града Николай Димитров.

По традиция празненствата започнаха от снощи – с безплатен концерт, организиран от Общината специално за гражданите на Несебър. Тази година на Амфитеатъра празничен концерт изнесоха дует Ритон.

ДнесПлувен маратон 2 празненствата започнаха рано сутринта с отслужване на тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично“ . По-късно през деня се проведе и седмия плувен маратон по случай празника на Несебър. Той се организира от Общината съвместно с със спортен клуб по водни спортове – „Месембрия”. Стартът бе даден от „Северно пристанище” на Стария Несебър, а крайната точка за плувците бе плажа пред „Морска гара”. Участниците мереха сили на 2,5 км маршрут. Пръв сред мъжете бе Венцислав Айдарски, а за най-бърза дама бе отличена Нина Рангелова. Кметът на Община Несебър лично награди най-бързите плувци. По традиция на първия преплувал разстоянието, кметът връчи осветена икона на Света Богородица.

В 11 часа пред крепостните стени на Стария град беше вдигнат националния флаг от матросите на Военноморска база Атия. В ристуала взеха участие кметът на община Несебър – Николай Димитров, председателят на общински съвет Несебър – Благой Филипов, секретарят на Общината – Стойко Стоянов, всички заместник-кметове: Виктор Борисов, Иван Гургов, Лазад Япаджиев, както и десетки жители и гости на града. На церемонията присъстваха редица официални лица и специални гости, между които кметовете на два от градовете, с които Несебър е побратимен – руският град Волоколамск и турският Сафранболу.

Слово на кмета пред Крепостните стениВечерта ще продължи със зрелищното светлинно шоу и 3D mapping на Крепостните стени под наслов „Сподели Несебър“. Шоуто се подготвя от два дни, а Общината обещава удивителен светлинно-музикален спектакъл. Точно в полунощ небето ще бъде огряно от впечатляваща заря.

От Общината обаче са подготвили и още изненади. На следващия ден празненствата ще продължат на сцената на Амфитеатъра, която ще бъде огласена от филмова музика в изпълнение на Оркестър на Държавна опера – Бургас и техният концерт„Цигулката в киното“. Ще има и повторение на спектакъла „Сподели Несебър“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!