Несебър домакинства на Република Казахстан

Н.Пр. Темиртай Избастин, посланик  на Република Казахстан в България, посети община Несебър, като първо проведе работна среща с кмета на града – г-н Николай Димитров, след което беше открита фотоизложбата „Съвременен Казахстан”.

По време на срещата между Негово превъзходителство и кметът на Несебър се обсъдиха различни теми, както и възможността за откриване на културно-информационен център в гр.Несебър, идеите, големите възможности и перспективите, които дава реализацията на един такъв проект за културен, търговски и туристически обмен.

Вечерта, официално бе открита и фотоизложбата „Съвременен Казахстан“ в „Сол Несебър Палас“, която е под егидата на кмета на община Несебър – Николай Димитров. Градоначалника откри изложбата като изказа своята благодарност и удоволствие от осъществяването на това събитие. Той допълни, че идеята за това съвместно мероприятие се е породила от прекрасните взаимоотношения с г-н Темиртай Избастин и Стратегията за развитието на Казахстан за 2030 и 2050г., като подчерта, че от тези стратегии може да се заимства много в икономиката, социалната политика, етническия мир и др.

Самата изложба се организира от община Несебър, посолството на Република Казахстан и „Алианц България Франция Елзас 2012“. На събитието присъстваха Н.Пр. Темиртай Избастин, Веселин Кошев – президент на „Алианц България Франция Елзас 2012“, д-р Генчо Вълчев от Бургаския Свободен Университет, представители на неправителствени организации, банкови учреждения, туроператори, Ротари клуб и Лайънс клуб Несебър, инвеститори, представители от ръководството на община Несебър и кметове на населени места. Изложбата представи природата, градовете, културата, занаятите и живота на различните етноси, населяващи Казахстан, като бяха показани снимки от столицата Астана, на космическата станция Байконур и от обществено политическия живот на президента Нурсултан Назарбаев.

Веселин Кошев изказа своите благодарности към Н.Пр. Темиртай Избастин за това, че е тук, за възможността и организирането на тази изложба и определи Казахстан, като един изключителен – политически, икономически и духовен феномен. Той отправи специални благодарности към кмета на Несебър за тази чудесна инициатива, а също така предаде специални поздрави от посланиците на 18 страни в София, които преди няколко месеца посетиха перлата на ЮНЕСКО – Несебър. Всички те са останали очаровани от посещението и от организацията, а разбира се и от града. Г-н Кошев завърши с това, че Несебър ще се превърна в едно дипломатическо селище, ще бъдат открити няколко почетни консулства, търговски представителства и др.

Посланика на Казахстан – Н.Пр.Темиртай Избастин подчерта, че Несебър е град с голяма история и красота и е благодарен на кмета – Николай Димитров за съвместното сътрудничество относно организирането на изложбата. Той изтъкна нашето стратегическо положение и добрите взаимоотношения между Казахстан и България. Г-н Избастин каза още, че в страната му живеят над 120 националности, включително и българи. Те имат своите културни центрове, където се преподава български език, като в това отношение има едно добро сътрудничество. Той добави още, че Казахстан се развива с много бързи темпове и това им дава една добра възможност за развитие както в икономическата сфера, така и във всяко едно отношение. „Благодаря на всички, че сте дошли тази вечер в прекрасния Несебър, като каня всички да посетите Казахстан, за да се запознаете с неговата красота и възможности.“, завърши Н.Пр. Темиртай Избастин, след което получи подарък, картина, от кмета на Несебър – Николай Димитров.

Казахстан е една от най-големите държави в света. Тя е разположена в северното полукълбо на границата на два континента Европа и Азия, на юг от Урал. Територията на Казахстан е 2724.9 кв. км. По своята площ страната се нарежда на девето място в света, след Русия, Китай, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Индия и Австралия.

С това съвместно мероприятие се слага началото на едно ползотворно сътрудничество за града на ЮНЕСКО – Несебър.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!