Несебър влезе в историята на Военновъздушните сили

Откриване на монумент с истински МИГ-21 даде начало на международния фестивал-конкурс за творчески постижения „Отечество”

Несебър влезе в историята на Военновъздушните сили и Военновъздушните сили влязоха в хилядолетната история на Несебър с днешното откриване на паметника на МИГ-21, намиращ се в началото на града. Официално лентата прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, космонавтите от България и Русия Александър Александров и Олег Новицкий и о.з. полковник Иван Апостолов.
DSCF7849Монументът е почит към  несебърските пилоти и е изграден по лучай 100-годишнината на българската авиация.  Тържествената церемония за откриването му  сложи началото на международния фестивал-конкурс за творчески постижения „Отечество”, организиран по инициатива на културния център в руското Звездно градче, в който участват състави от България и Русия.

Специално за откриване на паметника пристигнаха българският космонавт Александър Александров и руският му колега Олег Новицки.  В церемонията се включиха и кметът на Несебър Николай Димитров, пилотите-ветерани – полковник Иван Апостолов, полковник Христо Христов и полковник Димитър Стоянов.Официално прерязване на лентата

Идеята за издигане на паметника е на инициативен комитет в Несебър. Тя се осъществява благодарение на съдействието на кмета на общината и  издадена от министъра на отбраната заповед, според която е предоставен самолетът. Изграждането на монумента е осъществено изцяло чрез дарения. Той е монтиран в непосредствена близост до Военната станция в началото на града.DSCF7832

DSCF7805

„След като паметникът бе изграден с дарителски средства, търсехме подходящия момент, в който да го открием официално и когато от Звездното градче, столица на космонавтите в Русия, тази година поискаха съдействие за организиране на техния фестивал „Отечество“ в Несебър, разбрахме, че моментът е дошъл. С откриването на паметника даваме старт на културните прояви на този фестивал, в който ще има както руско, така и българско участие.“, сподели кметът Николай Димитров.

„Аз като български представител на руската самолетостроителна корпорация „МИГ“ искам още веднъж да изразя благодарност към жеста на внимание и признание за тези самолети, които и сега стоят на дежурство в нашите военни части и пазят нашето родно небе. Този паметник ще  напомня за величието на Българските военновъздушни сили. Ние сме едни от основоположниците на историята на световната авиация…Този самолет, който стои тук пред вас, мога да кажа, че е един от най-добрите в света, тъй като над 46 страни са го закупили. Той все още лети независимо, че е с дълга история. Нашите внуци и правнуци трябва да помнят и да знаят, че техните деди са наравно с останалите, дали своя принос за развитието на военновъздушните сили“, заяви пред събраното множество бригаден генерал Александър Александров.DSCF7852

Летецът–космонавт и  герой на Русия Олег Новицкий  благодари за възможността да присъства на официалното събитие  и изрази радостта си, че се открива паметник, който е в чест на авиацията.

Ветеранът-авиатор полковник Иван Апостолов изрази благодарност за този жест на почит от страна на Община Несебър и припомни имената на загинали пилоти на МИГ-21.

Людмила Котлова, директор на Културния дом в Звездното градче, съорганизатор на фестивала „Отечество“ също поднесе приветствие: „Много сме щастливи, че сме тук, във вашия забележителен град. От името на кмета на Звездното градче Валери Токарев ви поздравявам“. Тя поднесе благодарствена грамота на кмета на Несебър Николай Димитров от неговия руски колега Токарев за съдействието и подкрепата при организирането и провеждането на фестивала „Отечество“ .

DSCF7857Несебърският градоначалник получи и два плакета. На единият – от полк. Димитър Данев, командир на Авиообазата в  Безмер са и подписите на всички летци, които в момента работят там. Другият плакет му бе връчен от  капитан Антон Петров, представител на командира на Авиобазата в Граф Игнатиево Иван Лалов.

Сред гостите на събитието бяха още ветерани-летци, началникът на Областен военен отдел – Бургас подполковник  Данчо Мешлинков, заместник-кметовете от община Несебър Иван Гургов, Лазар Япаджиев, Виктор Борисов, секретарят на общината Стойко Стоянов, ръководител на офиса за „Военен отчет“ –към община Несебър Красимир Костов, общественици и граждани.

Децата на ОДК и ООШИ – Несебър, както и участници във фестивала „Отечество“ поздравиха присъстващите с празнична програма, а официалната част завърши с кръшно българско хоро.

Сред гостите на събитието бяха още ветерани-летци, началникът на Областен военен отдел – Бургас подполковник  Данчо Мешлинков, заместник-кметовете от община Несебър Иван Гургов, Лазар Япаджиев, Виктор Борисов, секретарят на общината Стойко Стоянов, ръководител на офиса за „Военен отчет“ –към община Несебър Красимир Костов, общественици и граждани.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!