Несебърското съкровище, което гостува в Лувъра, се завърна

Несебърското съкровище, което в продължение на няколко месеца гостува в един от най-престижните и посещавани музеи в света- Лувъра, се завърна в града на ЮНЕСКО. Ценните експонати пристигнаха днес под засилена охрана и в специално изработени от френски експерти дървени кутии за пренасяне и съхранение. Лично директорът на музей „Старинен Несебър“- Петя Кияшкина, провери дали всичко с уникалната керамика е наред и отбеляза със задоволство, че на всеки експонат е обърнато специално внимание. Предстои осемте древни несебърски артефакти да се върнат в постоянната експозиция, за да им се любуват вече и гостите на града на ЮНЕСКО.

47616Парижани и гости на френската столица видяха в целия им блясък: три сими (вид архитектурни теракоти) с релефна декорация от глави на сатир, нимфа и палмети; артефакти от Гроб № 442 от некропола на Несебър – лекит (керамичен съд) с релефна украса, ойнохое (керамичен съд), теракота – женско протоме и две фигури; бронзова хидрия (съд за течности) от края на IV век пр. Хр. и мраморна плоча с посвещение към богинята Кибела.

99805Несебърските находки бяха част от отдавна подготвяната и прецизно съставената изложба „Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България“, която бе разположена в четири от залите на крилото „Ришельо“ на Лувъра. Едни от най-представителните и ценни съкровища на страната ни в продължение на три месеца разказваха в Париж историята на Одриското царство и връщаха естетите във времето на високото художествено майсторство на древните траки. Близо 4 млн. посетители от цял свят видяха и се възхитиха на майсторството, изяществото и красотата на древните артефакти, открити по днешните български земи.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!