Несебърска фолклорна група покори Одрин

ФГ „Незабравка“ при СУ „Любен Каравелов“ – Несебър с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова взе участие в Одрин в 10-тата Балканска среща, посветена на Деня на детето в Турция – 23.04 . Училищни групи от Турция, Гърция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, Молдова и България бяха поканени, както от консулите, така и от директорите на Одрински училища.

 Малките „незабравки“- от 9 до 13 г.  посетиха Началното училище „Плевня“, което ги бе поканило. Там те  се  запознаха се с директор, учители и влязоха в класовете, където поднесоха подаръци. В свободното си време разгледаха Музея на здравето. Вечерта на сцена край изкуствено езеро участваха в концерт, посветен на предстоящия празник.

Тодорка  Станеловa – директор  на СУ „Л. Каравелов“-Несебър, заедно с две момичета облечени с автентични Еркечка лазарска носия и Ихтимански костюм, бяха приети от валията на Одрин. 

В деня на детето с дълго шествие всички групи участваха в дефиле, преминавайки покрай джамията Селимие, обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, до сцената, построена на главната пешеходна улица. В концерта, продължил 7 часа, несебърските деца  се представиха великолепно с Джиновски, Северняшки и Пирински танци. Българските ритми и автентичните народни носии очароваха турската публика, която ги посрещна и изпрати с бурни овации.

Завръщайки се от Турция , групата се готви за ново предизвикателство – участие в Празника на фолклорното изкуство „Като жива вода“, Суворово. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!