На 29 март преминаваме към лятното часово време

На 29 март точно в 3 часа след полунощ се въвежда лятното часово време. В събота срещу неделя часовниците се преместват с един час напред. Това се съобщавана сайта на Главна дирекция „Национален център по метрология“ към Българския институт по метрология.

Системата за преминаване между зимно и лятно часово време се въвежда с Постановление 94/13.03.1997. То определя последната неделя на месец март всяка година в 3 часа да се сменя часа с един напред, а в последната неделя на месец октомври в 4 часа часовниците да се преместват с един час назад.

Преди това, от 1979 г. до 1996 г., лятното часово време е започвало в 0 часа на последната неделя на март или първата неделя на април, а зимното от 0 часа на последната неделя на септември или първата неделя на октомври.

Лятното часово време е въведено с цел по-ефективно оползотворяване на дневната светлина през лятото. С изместването на час напред през март всъщност прехвърляме час слънчеви лъчи от сутринта към вечерта.

Към момента 70 страни по света синхронизират часовниците си с лятното часово време. Това обаче не се случва в един и същи ден. В Европа лятното часово време продължава от март до октомври. В южното полукълбо, където лятото започва по-късно – през декември, системата за пестене на дневна светлина функционира от декември до март.

Освен, че намаляват престъпността и автомобилните инциденти, удължените летни часове редуцират и консумацията на енергия, като позволяват на хората да използват повече дневната светлина за осветяване на домовете и офисите си.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!