Национална среща „Добри практики” събира в Бургас експерти от български музеи

Най-голямата среща на експерти от българските музеи и галери ще се проведе в Бургас от 2 до 4 октомври 2019 година. Тя е на тема  „Добри практики“ и е организирана от Министерство на културата.. Участие в нея ще вземат експерти от 160 български музеи и галерии, което я прави най-голямата провеждана до момента.

За централна тема на форума са избрани съвременните форми за представяне и популяризиране на културното наследство както и оформлението на музейните експозиции. По време на срещата ще бъдат представени добри практики по тематиката с обучения и пленарни доклади. Всички изнесени лекции и доклади ще бъдат издадени в сборник и достъпни на хартиен носител и достъпни в дигитален вариант.

Предвидени са два пленарни дни с три сесии по подтеми: „Съвременни технологии за постоянните експозиции“, „Мобилни изложби – концепция за цялостен продукт“ и „Художествени решения за музейната експозиция“. Всички изнесени лекции и доклади ще бъдат издадени в сборник и достъпни на хартиен носител и достъпни в дигитален вариант.

Провеждането на националните срещи в сферата на музейното дело е доказала се във времето работеща форма за комуникация и размяна на опит, за споделяне и обсъждане на актуални въпроси, свързани с опазването и социализацията на културното наследство и дейността музеите. През 2019 г. за домакин е избран Регионален исторически музей – Бургас в партньорство с Община Бургас.

Официалното откриване ще се състои в 13:00 часа на 2 октомври (сряда), в зала „Георги Баев“ на Културен център Морско казино. Приветствия към участниците ще отправят Амелия Гешева – зам.-министър на културата, д-р Аксиния Бутева – началник на отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“ към Министерството на културата и представители на Община Бургас.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!