Находки от Деултум на изложба “Българска археология 2014”

Археологически находки, намерени в античния град Дебелт ще бъдат представени на Националната археологическа изложба “Българска археология 2014”, се съобщава на сайта на Община Средец.

Антиките, открити в Национален археологически резерват Деултум-Дебелт през изминалия археологически сезон могат да се видят в Национален археологически институт с музей /НАИМ/ при Българска академия на науките до 29 март 2015 г. Сред тях са бронзов съд, монети и антична бронзова лампа, които са били открити  при комплексното проучване на северната крепостна стена, античните терми и централния форум в Деултум.

Изложбата се организира за осма поредна година. Традиционно на нея се представят резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като се излагат най-интересните находки и богат илюстративен материал.

Тази година изложбата представя експонати и постери от 23 обекта и само постери от близо 30 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерата Козарника, Белоградчишко, праисторическата селищна Козарева могила, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско, античната Аполония и могилният некропол Сборяново, римските градове Деултум, Бургаско и Улпия Ескус, Плевенско, средновековните български столици Плиска и Преслав и др.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!