НАП чака данъчни декларации от 19 000 еднолични търговци в Бургас

В Бургас са регистрирани над 19 000 еднолични търговци. Тези от тях, които през 2014 г. са осъществявали дейност ще трябва да подадат данъчни декларации, напомнят от НАП Бургас. Не са задължени да подават годишни данъчни декларации само едноличните търговци, които не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи през миналата година
Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на керамика, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.
Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg., уточняват от НАП. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.
Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. Изпращането на документите по електронен път може да стане с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице, или с електронен подпис. Над 22 000 бургазлии вече притежават персонален идентификационен код, а издадените от началото на годината в салона за обслужване на териториалната дирекция на НАП Бургас ПИК-ове са повече от 1 000.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, на пощенските записи и на данъчните декларации, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!