Правят филм за театралната слава на Бургас

Бургас от средата на миналия век ще оживее в документален филм на режисьора Боян Папазов. Във фокуса ще са градът и неговият театър, режисьори, музиканти, драматурзи и артисти.

„Център на показване ще бъде Бургас, но и отзвукът на миналите събития в съвременността“, споделя режисьорът.

„Бургаското каре“ – театралите Юлия Огнянова, Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов“, събрали се в Бургас като Театър на единомишлениците, са европеизаторите на българския съвременен модерен театър. Те всички са изпърхали от гнездото „Народен театър – Бургас“ /1957-1960 г./, обяснява култовият кинорежисьор.

Как става така, че четирима 30-годишни театрални режисьори и двадесетина от най-талантливите артисти от едно поколение (Иван Кондов, Петър Слабаков, Ицхак Финци, Доси Досев, Леда Тасева, Васил Димитров, Вълчо Камарашев и др.), се събират в Бургас и създават представления, които ще окажат влияние върху развитието на националния ни театър през следващите 50 години? Това изследва най-новият бургаски проект. Негов сценарист и двигател е бургаската журналистка Румяна Емануилиду. Режисьорът Боян Папазов е известен с култовите си филми „Една жена на 33“, „Всичко е любов“, много документални филми и пиеси, които се играят в Народния театър.

Медиатор в бъдещия филм ще бъде и композиторът Кирил Дончев – почетен гражданин на Бургас. Той е работил с всички режисьори от „великолепната четворка“. Най-дълго с Леон Даниел – 50 години. Подобно приятелство е рядкост не само у нас. Доколкото медиаторът е музикант, думите и постановките на режисьорите ще бъдат коментирани „музикално“ – на пиано, от Кирил Дончев с избрана музика от постановки, върху които са работили заедно.

Проектът „Бургаското каре за театър“ ще бъде представен на 26 декември (сряда) от 12.30 часа в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“, където се обучават млади театрали.

Проектът се организира с финансовата подкрепа на Община Бургас по Програма за съфинансиране на културни проекти.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!