Над 300 гости в Съдебна палата Бургас за Деня на отворени врати

Стотици гости посещават днес Деня на отворени врати Съдебна палата Бургас. Ученици от Бургас, Сливен и Поморие, хора в неравностойно положение, представители на етнически малцинства, жители на населени места без структури на съдебната власт и други участваха в откриването на Деня. Домакини на поредицата от събития са Апелативен, Окръжен и Районен съд Бургас, Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура Бургас, както и Административен съд Бургас. Инициативата обаче обхваща целия апелативен район, в който влизат 18 съдилища и 18 прокуратури.
„Денят на отворени врати е начин на опознаване, между хората, които работят в съдебната власт и тези, които проявяват интерес да опознават тези органи лично“, приветства гостите Юлиана Колева – член на ВСС и председател на Комисия „Правни въпроси. „Както между хората, които не се познават, има степен на недоверие, така и гражданите проявяват недоверие към държавните институции”, коментира тя и допълни, че тези, които са имали възможност да се докоснат до Съдебната система имат по-висока степен на доверие от тези, които се имат мнение само от разкази на трети лица.
„Отбелязвайки 136-та годишнина от приемането на Първата българска конституция, искаме да откроим съдебната власт като институт на държавността и да дадем възможност гражданите отблизо и непосредствено да се запознаят със структурата, организацията и работата на институциите на съдебната система в Апелативен район Бургас“, обърна се към посетителите председателят на Апелативен съд Бургас съдия Яни Бахчеванов.
„Надявам се, да усетите, да почувствате духа на закона в Съдебната палата, да почувствате отговорностите, които носим прокурори и съдии, и нашето ревностно отношение към тях“, поздрави гостите административният ръководител на Апелативна прокуратура Бургас прокурор Любомир Петров.
Всички те приветстваха и 30-те автори на есета от области Бургас, Сливен и Ямбол на тема „Познатата и непозната съдебна власт“. Трима от тях бяха отличени от петчленно жури в състав представители на Висшия съдебен съвет, магистрати и представители на проектния екип. Награда таблет получи Ивайла Павлова – ученичка в 12 клас на Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ в гр. Бургас. Мария Илиева от 11 клас на Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ бе наградена с електронна книга, а десетокласникът от Природоматематическата гимназия „Академик Обрешков“ в Бургас Виктор Христов получи I-под.
След това посетителите на официалното откриване на Деня на отворени врати тръгнаха на групи със съдебните администратори на Окръжен, Районен и Административен съд Бургас и тези на Окръжна и Районна прокуратура, за да разгледат техните съдебни зали и канцеларии, и да видят как се обслужват потребителите на съдебни услуги. Гостите от Сдружение „Социален център Бургас“ проведоха индивидуална среща с наказателния съдия Петя Петрова и обсъдиха вълнуващите ги въпроси как се става съдебен заседател, как функционира българският съд и какви са разликите между нашата и американската съдебни системи.
Съдия Емилия Нашева от Апелативен съд Бургас и прокурор Йовита Григорова от Апелативна прокуратура Бургас посрещнаха ученици от Гимназиите с преподаване на английски и немски език, за да ги запознаят с структурата на съдебната власт и функциите на различните органи в нея. Съдия Нашева обърна внимание на апелативните институции и техните отговорности по контрола на съдебните актове. Прокурор Григорова ги запозна с разследващите органи, как пострадали от престъпления могат да ги сезират, как се повдига обвинение и какви са последиците за тези лица.
Особен интерес привлече симулативният съдебен процес по наказателно дело за наркотици, подготвен от съдии и студенти от Бургаския свободен университет.
Денят на отворени врати в Апелативен район Бургас продължава с „Форум на магистрата“, в който студенти ще дискутират значението на съдията, прокурора и следователя в съдебния процес и за правораздавателната система. Те обсъждат какви са професионалните и моралните изисквания към тях.
Върху проблема с телефонните измами ще се фокусира срещата на административния ръководител на Районна прокуратура Бургас Иван Кирков с хора от третата възраст.
Да обяснят как се избират съдии докладчици по дела и как се разпределят преписките на прокурорите, е целта на друга работна среща. Административните ръководители на Окръжен съд Бургас съдия Боряна Димитрова, на Районен съд Бургас съдия Яна Колева, на Административен съд Бургас съдия Таня Евтимова и говорителят на Апелативна прокуратура Бургас прокурор Йовита Григорова ще представят демоверсии на тези компютърни програми пред депутати, представители на Неправителствени организации, Съветите на съдебните заседатели на местните съдилища и други гости.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!