Музикалните празници „Емил Чакъров“ стартират тази вечер с премиерата на операта „Луд гидия“

С премиерата на операта от Парашкев Хаджиев „Луд гидия“ открива днес, от 21.00 часа тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ 2018. Фестивалът, който по традиция се провежда на сцената на Летния театър, е посветен на 70-годишнината от рождението на световноизвестния диригент.

Постановката е на режисьора проф. Павел Герджиков, а в главната роля – на Илия, лудия гидия, ще влезе тенорът доц. д-р Николай Моцов от Държавна опера – Русе. Заедно с него ще излязат колегите му Таня Лазарова, сопрано, като любимата на Илия девойка Зорница, тенорът Александър Баранов като старият кадия, баритонът Александър Крунев като Осман Бей – изгубения брат на Илия, Бранимир Недков като Мечо и др.

В постановката участват още хорът и оркестърът на Държавна опера – Бургас, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. На сцената ще излязат и танцьорите на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ с ръководител Марио Егов.

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. Изключително сложна композиция с красива лирична музика. Либретото е доста по-наситено с действие от поемата на Славейков, като представя изключително увлекателна история от българския бит от отминали вече времена. Много български ритми и танци с любима история за буйния момък, за чистата му любов с красивата мома, както и историческата нишка за драматичната съдба на разделени братя – българин и яничар, намерили се след години, и най-вече – за силата на музиката, която е грях да убиеш, са в основата на творбата.

Кастът на постановката е с изключително високи критерии, е мнението на оперни почитатели. Главната роля е поверена на доцента от НМА „Панчо Владигеров“ д-р Николай Моцов. Той е лирико-спинтов тенор, който почти две десетилетия участва активно в музикалния живот на България като изпълнител и преподавател. Защитава докторска дисертация, свързана с българското камерно-вокално творчество. В своята певческа кариера печели награди от национални и международни конкурси. Носител е на първа награда на конкурса „Светослав Обретенов“,  голямата награда на конкурса „Парашкев Хаджиев“, голямата награда и кристална плакета на „Съюза на българските композитори“ на конкурса „Любомир Пипков“, както и втора награда (при неприсъдена първа) на Международния конкурс „Борис Христов“. По време на своите ангажименти Моцов партнира на  големите имена на оперната сцена Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини, Лео Нучи и др. Николай Моцов е гостувал многократно на сцените на всички големи оперни театри в страната и на сцените на оперните театри в Холандия, Германия, Белгия, Русия, Южна Корея, Кувейт, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия).

Едно ново попълнение за Държавна опера – Бургас от началото на този сезон е диригентът на постановката Цанислав Петков. Именно той ще открие тазгодишния фестивал „Бургаски музикални празници“. През 2017-2018 година на него са поверени почти всички спектакли в турне на състава на операта. „Луд гидия“ е вече втора премиера (след детската опера „Пинокио“), която е поверена на младия маестро. До края на фестивала го очаква още една премиера, с която бургаската опера ще закрие своите летни музикални празници, а от новия сезон той ще поеме някои от най-сериозните заглавия в репертоара на операта. Пианист, завършил е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 28 години, но има завидна кариера като диригент. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. Успоредно с работата си в Държавна опера – Бургас е главен диригент на Камерен оркестър – Хасково.

Режисьорът проф. Павел Герджиков е един от най-изявените оперни тенори, режисьор и преподавател в НМА „Панчо Владигеров“. Почти всички оперни директори в България са негови възпитаници. Има над сто роли като солист в националната опера и едни от най-атрактивните оперни постановки като режисьор. Проф. Герджиков работи с големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Носител на редица държавни отличия. Навършил наскоро 80 години, проф. Герджиков все още активно режисира премиери и преподава актьорско майсторство и оперна режисура в НМА. Родът на проф. Герджиков е свързан с Бургас – внук е на актрисата Кина Герджикова, звезда на Народния театър, а негов прадядо е Михаил Герджиков.

 

Програма: 

 

3 юли, 21. 00 часа, Летен театър

ОБЩИНА БУРГАС И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС представят

Официално откриване на

БУРГАСКИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ“ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“ 2018

ПРЕМИЕРА

„ЛУД ГИДИЯ“

Опера от Парашкев Хаджиев

 

10 юли, 21. 00 часа, Леттен театър

КОПРОДУКЦИЯ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС И НМТ „СТЕФАН МАКЕДОНСКИ“ СОФИЯ

„ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“

Оперета от Йохан Щраус

 

12 юли, 21. 00 часа, Летен театър

„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“

Балет по музика на П. И. Чайковски

 

17 юли, 21. 00 часа, Летен театър

„КАРМЕН“

Опера от Жорж Бизе 

 

20 юли, 21. 00 часа, Летен театър

„АИДА“

Опера от Джузепе Верди

 

31 юли, 21. 00 часа, Летен театър

КОПРОДУКЦИЯ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА

НИКОЛО КОЦЕВ и РОК ГРУПА „КИКИМОРА“

„CHILDREN IN TIME“

Рок група и симфоничен оркестър представят

избрани хитове на легендарните Дийп Пърпъл и Рейнбоу

 

7 август, 20. 30 часа, Летен театър

„АТИЛА“

Опера от Джузепе Верди

 

10 август, 20. 30 часа, Летен театър

ПРЕМИЕРА

ГЕОРГИ МАМАЛЕВ, ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ, КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ,

ЕДЕЛИНА КЪНЕВА

„ВЪЛКЪТ И СЕДЕМТЕ КОЗЛЕТА“

Мюзикъл от Александър Владигеров

Концертно изпълнение

 

14 август, 20. 30 часа, Летен театър

ОБЩИНА БУРГАС И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС представят

БУРГАСКИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ“ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“ 2018

„БАЯДЕРКА“

Балет по музика на Л. Минкус

 

17 август, 20. 30 часа, Летен театър

МИЛИЦА ГЛАДНИШКА, ФИЛИП АВРАМОВ

„ОСКАРИТЕ“ В МУЗИКАТА“

Концерт

 

28 август, 20. 30 часа, Летен театър

„ТУРАНДОТ“

Опера от Джакомо Пучини 

 

31 август, 20. 30 часа, Летен театър

ПЕПЕЛЯШКА

Балет по музика на Сергей Прокофиев

 

5 септември, 20. 00 часа, Летен театър

ОБЩИНА БУРГАС И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС представят

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ НА БУРГАСКИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

„ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“ 2018

ПРЕМИЕРА

„БАЛ В САВОЯ“

Оперета от Пол Абрахам

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Младите математици предизвикват бургазлии на мисловен дуел

Премиерата на българската опера „Луд гидия“ открива Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ тази вечер

Топ математици от цял свят се състезават днес индивидуално и отборно в BIMC 2018

Със закупен билет за „Джаз в Бургас“ можете да спечелите безплатно посещение на Острова

Община Бургас отчита добри финансови резултати за 2017 г.

„Аерофлот“ откри целогодишна линия Москва-Бургас

В Бургас се проведе детски футболен турнир

“Повече приятелства и достигане на нови висоти в математическата наука”, пожела кметът на младите математици

Фотоизложба пред КЦ “Морско казино“ връща спомена за бургаската културна емблема Емил Чакъров

Кметът Димитър Николов откри международен турнир по тенис в Бургас

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!