МРРБ предлага фирми да строят изкуствени плажове

Инвеститори вече проучват възможностите по Южното Черноморие

Изграждането на изкуствени плажове  ще стане възможно, ако бъдат одобрени промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това стана ясно след заседанието на Консултативният съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството. Според предложенията, представени от директора на дирекция „Концесии” в МРРБ  Милен Топалов, пясъчните дюни отново ще бъдат част от морските плажове, уточняват от пресцентъра на министерството. Промените предвиждат още плажовете да бъдат функционално групирани, а целта им е да се улесни контролът, да се освободи повече място за свободно плажуване и да се осигури безплатен пешеходен достъп до тях, така, както изисква Конституцията.

Проектът за първи път регламентира и възможността за изграждане на изкуствени плажове у нас. Това ще става чрез 35-годишна концесия за строителство.  Ако промените в закона бъдат приети, фирмите-концесионери ще могат да изграждат плажове и чрез отвоюване на територии от морето, включително и чрез строителство на плажни платформи, както се прави в Португалия и Турция. По този начин ще бъдат създадени нови плажни ивици, които да отговорят на потребностите на разрасналата се леглова база по Черноморието.

Според информация от туристическия сектор интерес към подобни инвестиции има най-вече в районите около Созопол, Ахтопол и Свети Влас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!