Мото поход, посветен на домашното насилие, ще премине през Бургас

Мото поход, посветен на домашното насилие, включващ градовете в България и Румъния, в които има клубове на Зонта интернешънъл, ще премине днес и през Бургас. Откритата сцена „Охлюва” в Морската градина ще бъде поредния пункт, на който маратона ще спре. Официално ще го посрещнат : ареа директора на Ареа 05 на Зонта Интернешънъл – Донка Петкова, вицеареа директор – госпожа Бистра Илиева, зонтианки от клубовете в България,  госпожа Севдалина Турманова – зам. областен управител на Област Бургас, проф. Галя Христозова – ректор на БСУ Бургас и инспектора по превенция към ОДМВР – Бургас и представител  на Special Olympics България – Цветелина Рандева.

Мото походът е организиран в чест на 100-годишнината на Зонта интернешънъл от президентките на 11-те Зонта клуба в България и Румъния. Събитието е част от тържествата по случай годишнината на Зонта интърнешънъл, която е най-влиятелната международна неправителствена организация за по-добър живот на жените и момичета в свят без насилие. Мото походът цели събуждане на общественото съзнание, предизвикване на промяна на остарелите стереотипи и социални настройки, довели до това домашното насилие все още да е част от ежедневието на много семейства по света. По социологически данни : всяка четвърта жена в даден момент от живота си е била жертва на домашно насилие, а насилието в училищата нараства с тревожни темпове. Все повече са и момичета, ставащи майки и съпруги преди да са навършили 18 години.

С мото похода ще се пренесат знаме и послание към следващите поколения в чест на стогодишнината на Зонта интернешънъл. Те ще бъдат получени от президента на Зонта – Стара Загора, като ще се предадат тържествено на президента на Зонта – Варна – следващия град, където утре мото похода ще спре. Знамето и посланието е предвидено да бъдат връчени за последно на 17.10.т.г. на президента на Зонта – Велико Търново от президента на Зонта – Урлати, Румъния, като след това ще бъдат предадени за съхранение в Националния исторически музей.

На откритата сцена на „Охлюва“ от 17.30 ч. днес, когато в Бургас ще спре международния мото поход, освен официалната церемония по популяризиране на каузата за борба с домашното насилие, като поздрав е предвидено и изпълнение на степендиантката на Зонта клуб – Бургас – Габриела Йорданова от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!