Миряна Башева се присъедини към небесните поети

„Поетесата на космическата нежност” Миряна Башева почина на 73-годишна възраст. Тя се присъедини към небесните поети в съня си. Вероятно просто е прекрачила в светлината, където душата й е истински свободна.  

Родена е на 11 февруари 1947 г. в София. Стихове започва да пише сравнително късно – на 23 години. Мелодиката на стиха и оригиналната мисъл допада на мнозина от българските композитори и така се раждат някои от обичаните песни, преодолели мъглата на годините. По нейни стихове са песни на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и др. Достатъчно е да  споменем „Булевардът” на Мишо Белчев, „Нека да е лято” на „Тоника”, „Дано” на Богдана Карадочева и др.

Тя остава в българската културна история и като сценарист на няколко документални филма, както и на игралния „Последни желания”. Нейни са поетичните текстове във „Войната на таралежите“.

Дълги години е част от екипа на в. „Сега“. В едно интервю тя споделя:  „Все още има хора, за които думите не са обезценени, но те стават все по-малко, а равнището, на което се води публичния разговор у нас е позорно.”  Като журналисти, много ни се иска да бъдем пазители на безценните думи.

„Няма смърт”, заяви категорично Миряна Башева в едно свое стихотворение.

Затова не й казваме „сбогом”, а „довиждане” –  с нейните думи:

ТОЧКА

Аз нямам как да стигна до финала,
да пусна тоя свят на самотек.
Мен еволюцията ми е дала
безсмъртие, защото съм човек.

Аз няма да положа тихи кости
под жалните орландовски брези
и моите опечалени гости
ще си спестят и свещи, и сълзи.

В опровержение на Чарлз Р. Дарвин,
на черните Адамови ребра,
над мене няма да програчи гарван.
Предупреждавам: Няма да умра.

А ако някой ден – помози бог! –
откаже медицината отсрочка,
не бързайте с цветя и некролог.
Предупреждавам: Няма смърт. И точка.

Снимка: списание Жената днес

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!