Минчо Гроздев: Взаимната подкрепа между кмета Георги Димитров и Миньо Стайков е вече явна

Предизборно в Карнобат

В конкурса „Кмет на годината” кметът на Карнобат Георги Димитров получи награда в категорията „Модерно земеделие”, което е високо отличие за цялата общината. Като крупен земеделец в региона какъв е Вашият принос за това отличие?
– Приносът ни е в това, че на територията на общината сме успели да създадем една от най-големите и модерни овощни градини в страната, изградили сме и противоградни конструкции по съвременни европейски технологии. Но за съжаление, при получаването на наградата в изказването на кмета дори не бяхме упоменати.

Това отличие всъщност е оценка за условията, които общинската администрация създава за развитие на земеделието в района. Как Вие ще коментирате помощта, която общината оказва на земеделците?
– Помощта на общината е насочена предимно към един определен земеделец. Спрямо всички останали съдействието се изразява само в събиране на наеми за общинските пътища в масивите.
Кметът Георги Димитров постоянно говори за лозови масиви, които ще бъдат създадени след една, две или пет години. Но подкрепа за каквито и да е дейности получава само един земеделец – Миньо Стайков. Само преди по-малко от месец, след изключителното настояване на кмета, му бяха дадени около 1500 дка общинска земя за трайни насаждения. За да успее да го направи, кметът Димитров три пъти внася предложение в ОбС за провеждане на търгове. Три пъти общинските съветници гласуваха против, защото бяха достатъчно прозорливи да разберат, че това е поредната сделка в услуга на Миньо Стайков. Земята, която комасирана е 1500 дка, се предлагаше на търг от по няколко стотин декара, но само за трайни насаждения. Тези условия са неприемливи за дребните земеделци – те не могат да участват в такъв търг. Ясно беше,че търгът е предназначен за определен участник. Съмненията се пораждат и от факта, че тази земя е крайно неподходяща за изграждане на лозя. Очевидно този, който я наеме, няма намерение да създава лозя. Неотдавна излезе закон, според който ако се ползва в продължение на 5 години общинска или държавна земя за създаване на трайни насаждения, то тя може да бъде закупена без търг. Затова общинските съветници отхвърляха три пъти предложението. При четвъртото му поредно внасяне бяха направени редица сондажи и преговори и то се прие.

Как си обяснявате предпочитанието към един определен земеделец?
– Миньо Стайков всячески подкрепя настоящия кмет и това е известно на всички в Карнобат. Говори се дори, че сега Стайков реди предизборната листа на АБВ, които на изборите ще подкрепят кандидатурата на Георги Димитров.
Взаимната подкрепа между Георги Димитров и Миньо Стайков вече е съвсем явна. Като доказателство мога да посоча следната сделка: През тази година общината закупи нова административна сграда от фирмата на Миньо Стайков за 1 млн. 800 хил. лв. , след като три години по-рано отреди отстъпено право на строеж на същата фирма върху общински терен. Стайков построи сградата на общинска земя и сега я продава на общината. Ние, жителите на града, се питаме защо, ако общината е имала нужда от административна сграда, не си я построи сама, а направи отстъпено право на строеж и после купи сградата на нереално висока за Карнобат цена?

Какъв е потенциалът на Карнобат да развива съвременно земеделие и селско стопанство въобще?
– Потенциалът на Карнобат наистина е голям. Общината е с най-много обработваема земя в Бургаска област. Земеделските производители тук са около 60% от производителите в областта. Близо 10 от тях обработват по над 20 хил.дка земя. Ако земеделците получаваха необходимата подкрепа от местната власт, ако търговете не се манипулират и ако им беше осигуряват равен достъп до тях, селскостопанският бизнес в общината щеше да се развива по съвсем различен начин и много по успешно.

Какъв е според Вас изходът?
– Промяна в статуквото е единственото решение за проблемите в Карнобат. Директно казано, това означава смяна на кмета. Трябва в общината да дойдат нови хора, които да работят с грижа за всички.И аз се надявам на предстоящите избори хората да превъзмогнат страха и притесненията си, да не допуснат корпоративен вот и да вземат правилното решение.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!