Министър Ивелина Василева: Активираме Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите

Днес активираме Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите. Ангажираните институции са в режим на мобилизация. Звеното е в 24-часов режим на работа, включително в почивни и празнични дни“, съобщи министър Ивелина Василева.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология , водните количества на реките са около и над праговете на високи води. Прогнозираните валежи на места в източните и южните райони са, сумарно за 31 януари и за 1 февруари от 40 до 60 л/кв.м. Най –голямото повишение на водните нива се очаква да бъде на 1 февруари.

През нощта срещу събота и в събота от запад на изток ще превали в цялата страна. Очакваните количества са 1-2 л/кв.м в северозападните до 15-20 л/кв.м в крайните източни и южни райони. След временно спиране, към вечерта отново ще завали, и ще вали и в неделя. В повечето места между 10-20 л/кв.м, но на места в източните и южните райони до 30-40 л /кв.м.

 През изминалото денонощие по-голямата част от речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Съществени повишения са регистрирани в Черноморски басейн: р. Камчия при с. Гроздьово с + 60 см. и р. Факийска при с. Зидарово с + 30 см.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.

Днес, тенденцията към понижение на водните нива ще се задържи. В резултат на прогнозираните валежи от дъжд и сняг, се очаква да започне повишение на водните нива от 31януари , като най – голямо се очаква да бъде на 1февруари.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка и Тунджа в средното и долно течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание, но са под прага за предупреждение и също трябва да бъдат наблюдавани.

Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав и ежедневен анализ на прогнозата за времето и валежите и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в България. Информацията се изпраща до всички областни управители, МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!