Милион и триста хиляди лева са необходими за неотложни дейности след бедствието в Бургас

Милион и триста хиляди лева са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието в Община Бургас. Това е констатацията на общинския кризисен щаб, който бе свикан тази вечер от кмета Димитър Николов.
Спешните мерки касаят почистването на наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяване на водостоци, на недостъпни пътни участъци, диги, пътни знаци, мантинели, възстановяване на улично осветление, източване на водата от наводнени КПС – та, аварийно укрепване на язовирна стена и др.
Дейностите трябва да бъдат извършени до няколко дни за възстановяване на нормалния ритъм на живот в Извор, Димчево, Твърдица, Маринка, „Черниците“, Сарафово, „Меден рудник“, Върли бряг, Лозово, Ченгене скеле, вилно селище „Росенец“.
Всички констатации и оценка на щетите са придружени със снимков материал. Неотложният доклад ще бъде изпратен още утре до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.
Бедственото положение остава в сила. Над 30 доброволци потеглят утре сутринта за Ченгене скеле, за да се включат във възстановителните работи. Сред проявилите желание да се включат с труд освен бургазлии, има жители на София и Враца. В четвъртък сутринта в рибарското селище ще бъде изпратена и специализирана техника, която ще започне да изважда 17 – те потънали лодки.
Във всички засегнати населени места работят екипи на общинските фирми.
Извън констатираните неотложни дейности, в момента се извършва и пълен опис и оценка на щетите на засегнати обществени сгради и пътни участъци. До няколко дни ще стане ясна общата сума, необходима за аварийно възстановителни дейности. Сред тях са нарушени покривни конструкции, отнесен асфалт, проектиране и възстановяване на опасни мостове и др.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!