Месец на биоразнообразието – деца помагат на застрашени видове с рисунки и други инициативи

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) стартира разнообразни инициативи, за да информира и въвлича малки и големи в темата Биоразнообразие, които ще продължат до 5 юни.

Всяка седмица БФБ ще посвети на специален герой, който е застрашен и защитен и има нужда от помощ, за да бъде изследван и опазван. Първи е саблеклюнът Атанас, който е от Бургас и е кръстен на Атанасовското езеро, в което е роден и живее. Саблеклюните гнездят по дигите, като снасят яйчицата си директно върху земята. Това ги прави много уязвими – яйцата и новоизлюпените малки трябва да се пазят от кучета и други хищници, както и от заливане с вода. Затова от БФБ помагат за ремонта на дигите и по-доброто управление на водите в лагуната. 

За да помогнат на Атанас децата до 4 клас могат да се включат във виртуален турнир на Пукльовците на 14 май, с предварителна регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. С всеки турнир ще бъде дарена сумата от 250 лв. за опазването на саблеклюна, но ако отборите съберат заедно 3000 точки, дарената сума ще бъде удвоена. Ето защо всички учители от начален етап са поканени да включат свои отбори в турнирите – така ще се увеличи шансът за достигане на 3000 точки.

БФБ и Пукльовците организират паралелно и Конкурс за рисунка – всяка седмица за застрашения вид, на който помагат децата.

„Изпратете ни вашата рисунка заедно с послание – защо ви пука за саблеклюна до петък на е-mail bbf@biodiversity.bg или като съобщение в нашата ФБ страница https://www.facebook.com/biodiversity.bg/. Ние ще качим всички рисунки в албум и заедно с Пукльовците ще организираме томбола с награди. Един от вас ще получи настолната игра на „Нефтопукльовците“, а други двама от специалния шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.“ – подканят от фондация Биоразнообразие.

Следващата седмица на фокус ще са Елените в България, после (27 май) – Теснолисният божур, а в навечерието на Световния ден на околната среда, който отново е посветен на биоразнообразието, децата ще помагат на дивата коза (4 юни). buy dnp

На 22 май ще стартира кампанията за Годишните награди за биоразнообразието, като този път от БФБ обещават да има много нови и различни елементи. Екипът подготвя онлайн викторини и различни занимания, свързани с някой български видове и подготовка за живите срещи с някои от тях, които засега ще се организират в малки семейни групи.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!