Мерки за безопасен път от вкъщи до училище обсъдиха компетентните институции в областта

Проверка на всички училищни автобуси, полицейско присъствие, подновяване на пътните маркировки, преглед на оградните и осветителни съоръжения са част от мерките, които институциите предприемат за осигуряване пътната безопасност на учениците през новата учебна година. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението ръководено от заместник-областния управител Владимир Крумов.

Началникът на сектор „Пътна полиция” Иван Ишкиев направи кратък отчет за безопасността по пътищата в областта. Според статистиката, която изнесе, през 2014 година в Бургаско са настъпили 298 тежки катастрофи, при които са загинали 35 души. Отчита се спад в броя на жертвите и ранените при катастрофи към м. август 2015 г., но въпреки това процентът на пътните произшествия остава висок. От полицията обсъждат нови мерки, с които да намалят  негативните тенденции. В същото време продължава изграждането на изкуствени неравности и поставянето на видео наблюдение на местата с повишена концентрация на ПТП.

Като основен проблем за безопасността на най-малките, от комисията отчетоха неправилното паркиране около училищата от страна на родителите и високата концентрация на автомобили в началото и края на деня. Това намалява видимостта при пресичане, затруднява движението и създава предпоставки за инциденти. В тази връзка заместник-областният управител Крумов предложи да се проведе разговор с директорите на училища, които по време на родителските срещи да призоват за паркиране по начин, който да не пречи на нормалния трафик и пресичане в района на учебните заведения.

„Дежурни учители с необходимите отличителни знаци биха могли да посрещат  децата за началото на учебния ден и да осигуряват бързото и безопасно придвижване от улицата до класните стаи.“- допълни още Крумов. От инспектората по образование ще дадат писмени инструкции и разпореждания до всички училища за безопасен път от вкъщи до училище и обратнo.

В заседанието на комисията участие взеха Пътна полиция, Областно пътно управление, Инспекторат по образование, РЦ-112, Пожарна безопасност, Автомобилна администрация, Община Бургас, МВР.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!