Мениджърът на „Звездичка“ по стъпките на Жозе Мауриньо

В световен мащаб футболните авторитети, прекратили рано кариерата си и също толкова рано успели да влязат ударно в треньорската професия, са неколцина. Възможно ли е още на 29 години да стигнеш до ниво „UEFA „B“ лиценз“, да те изпитват професори и да придобиеш кетап за старши треньор на професионален клуб в собствената ти държава?! На Стария континент пример за това е Жозе Мауриньо- Специалния. На 25 окачва бутонките на пирона, а три години по- късно вече има диплома за треньор. Към днешна дата държи рекорда за спечелени четири шампионата – за четири години, с два различни отбора- „Челси“ и „Порто“.  За същия период – 2002- 2006 г. португалецът извоюва купата на ШЛ и Купата на УЕФА.

Жозе Мауриньо- Специалния е кумир на главния треньор на ДФК „Звездичка“ /Бс/ Петър Алексиев. Любопитна подробност е, че до 29- 30 годишна възраст професионалната им биография се припокрива. Наскоро професор Лъчезар Димитров от НСА лично подписва „Б“- лиценза на Алексиев след положен изпит- теория и практика в София и Бургас. Проф. Димитров е останал приятно изненадан от уменията на децата от „Звездичка“ в най- ранна футболна възраст и ревнивото придържане на треньорите към европейските методики за тренировки. Тъй като „звездичките“ все още нямат старша възраст, от НСА са пожелали да изпитат Алексиев в тренировки със 17- 18 годишни юноши. Родния клуб на младия треньор – „Нефтохимик“ е откликнал веднага.

„Сравнението с големия Мауриньо е доста пресилено. Естествено, че мечтите са едни, а реалностите- други. Той не знам да се е занимавал с деца и да е бил ръководител на детски футболен клуб, като моя милост- например, но той е титан, защото постига големите постижения  направо в мъжките гарнитури“, пояснява бургаския треньор. Най-новия му проект  е самостоятелна дамска формация на бургаския тим. Тренировките ще са два пъти седмично на комплекса „Звездичка Арена“. Интересът е налице,  записванията се правят на място или по телефона.

Тази събота „звездичките“ ще са домакини на тристранен турнир – за родените от 2003 до 2005 година. Другите два състава са „Локомотив“ /Пд/ и „Спартак“/ Вн/. Зарядът в тези възрасти е на свръх ниво – както на зеления килим, така и на трибуните сред най- верните фенове на футболните дарования.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!