Международен фестивал „Славянска пролет” в Бургас

За втори път Бургас е домакин на Международния фестивал „Славянска пролет”. Фолклорния форум е посветен на Деня на славянската писменост и култура и се провежда под мотото „В единството е силата”. Организатор на фестивала е неправителствената организация „Западно-украинско българско национално и културно дружество „Сава Шеретов”.Форумът е подкрепен от Община Бургас и Почетното консулство на Украйна в Бургас.

Инициатор за фестивала е Людмила Куликовска, председател на управителния съвет на НПО-то, потомка на странджанеца  Сава Шеретов.

Фестивалът се провежда от 2015г. насам като първото му издание е в Лвов. Той е предшестван по традиция от конференция на тема „Кирил и Методий – славянски просветители и покровители на Европа”.

В конференцията в Бургас се включиха директорът на Регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов, Ставрофорен иконом доц. Захарий Дечев, Галина Онадска – поетеса от Украйна и Стоя Янчева – председател на сдружение ПК- Пристанище Бургас.

Във фестивалната програма се представиха състави от украинските градове Лвов, Киев, Чернигов, Броди, Ходоров и четири бургаски колектива.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!