МБАЛ Бургас спешно търси кръводарители заради изчерпани запаси

Рекордно сложна операция и катастрофи принудиха лекарите да търсят кръв от Ямбол и Стара Загора

МБАЛ Бургас спешно търси кръводарители заради изчерпани запаси от кръв и кръвни продукти през изминалите почивни дни. Няма ограничение в кръвните групи, желаещите могат да даряват кръв всеки делничен ден до 14 ч. , на първия етаж в сградата на ДКЦ І (Първа поликлиника).

Тежки катастрофи и рекордно сложна и дълга операция в събота наложиха набавяне на необходими количества от Ямбол и Стара Загора. Кола на МБАЛ Бургас бе изпратена там по преценка на началника на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев, за да осигури нужните количества за намушканата 27-годишна пациентка. За нея са използвани над 15 банки кръв, а в момента й се прелива тромбоцитна маса. Необходимо е изчерпаните запаси да бъдат възстановени, за да може болницата да разполага с тях и за други спешни и планови операции.

Хирурзи и реаниматори в МБАЛ Бургас не помнят скоро да е имало подобен случай – с толкова много прободни рани и спешна операция от мултидисциплинарен екип, продължила повече от 5 часа. В момента пациентката се възстановява, има опасност за живота й, но лекарите дават добри прогнози.

Екипът, на който 27-годишната жена дължи спасяването си, започва от дежурния в Приемно-спешно отделение д-р Иван Събев. Той веднага е извикал дежурните реаниматори д-р Здравка Инджова, д-р Даниела Люцканова и д-р Андриана Йовановска. На секундата са се отзовали и съдовият хирург д-р Огнян Матков, хирурзите д-р Цвятко Марангозов и д-р Кирил Симеонов и ортопедът д-р Кирил Денков. В момента за жената се грижи целият екип на Отделението по реанимация.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!