МБАЛ Бургас получи нова апаратура за Кръвния център

Оборудването е закупено със средства от Министерство на здравеопазването и включва общо 11 апарата

Нова апаратура за Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център) получи МБАЛ Бургас. Апаратурата ще замени остарелите уреди в отделението. Някои от тях не са подменяни повече от 20 години.

Доставени са два хладилника и фризер, както и ергономичен стол за кръвовземане. Сега кръводарителите лягат на 30-годишни неудобни кушетки. Екипите на отделението вече ще имат и мобилен стол за кръводаряване, който ще носят със себе си по време на акции извън болницата. Оборудването включва общо 11 апарата.

Апаратурата е купена със средства от Министерството на здравеопазването, отпуснати миналата година – близо 200 000 лева. „Радвам се, че Министерството откликна на нашите дългогодишни молби за обновяване на базата и оборудването. Старият хладилник се разваля постоянно, не минава и месец, без да викаме техници“, обясни началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев. Той и колегите му се надяват съвсем скоро да започне строителство на ново отделение, в което да бъде преместено сега съществуващото. Сградата е от 1969 г. и оттогава в него не е правен ремонт.

Искането за средства за ремонта също е подадено в МЗ, откъдето се чака и финансиране. Новата апаратура ще бъде монтирана направо в новото отделение.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!