Масирани проверки за кучета без каишки в Бургас

Общинските зооинспектори извършиха серия от проверки по сигнали на граждани, че в Борисовата градина се разхождат свободно кучета без повод и замърсяват околната среда. Кварталният парк е едно от най-проверяваните места, тъй като много от собствениците на домашни любимци го предпочитат за разходка. Тази седмица там са съставени 8 протокола с предписания заради нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за закрила на животните. От януари досега са съставени общо 49 констативни протокола за нарушения и 10 акта.
В Борисовата градина има оградена специална площадка, в която кучетата може да бъдат пускани свободно. Това до голяма степен намали случаите на нарушения, но въпреки това има граждани, които не спазват правилата, казват инспекторите. Те проверяват още дали кучето има поставен чип. Манипулацията на домашното животно се извършва, когато навърши 4 месеца.
Бургас е първият град в България, който въведе зоополиция. Тя контролира предимно собствениците на животни за изпълнението на задълженията им, които се отнасят за отглеждането, разхождането и стопанисването на домашните любимци.
Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на телефон 056/ 84 38 91 и 056/ 84 15 60.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!