Македонски автор представя книга на Есенните литературни празници

Поетична книга, написана от македонски автор и вдъхновена от Бургас и артистичния му дух, ще бъде представена по време на Есенните литературни празници.

Книгата се казва „Фотостихеза“ (оригинален неологизъм, в който душата подобно на цвете фотосинтезира чрез стиха). Нейният автор е известният македонски поет, драматург и есеист Борче Панов, а премиерата й ще се състои на 15 октомври от 18,00 часа.

През май миналата година Панов бе сред участниците в поетичният форум на славянските творци „Свято Слово“. Литературната среща даде начало на меморандума за културно сътрудничество между Бургаската писателска общност и международния литературен фест „Караманови срещи на поезията“ в гр. Радовиш (Македония).

В рамките на това сътрудничество бе издадена тази книга, коментира председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност и преводач на стихосбирката Наталия Недялкова.

„Фотостихеза“ ще бъде представена от известната поетеса Роза Боянова – един от основателите и дългогодишен организатор на Майските срещи на славянските творци „Свято Слово“.

Самата книга (оригиналното заглавие „Глочка школка“) излиза в Македония в края на миналата година. Илюстрирана е от талантливия живописец Доне Милиановски. Редактор на „Фотостихеза“ е поетесата Роза Боянова, а реализацията като книга е дело на „Либра Скорп“.

„Ако вие поискате да усетите радостта от четенето – разгърнете тази книга“, пише в предговора „Татуирано с обич море“ Роза Боянова, която изтъква, че всяко вълнение, спомен и възхита от Бургаския залив, остров Св. Анастасия, Акве Калиде или уникалния Несебър Борче Панов превръща в поезия. Творбите в стихосбирката издигнат четенето до удоволствие, а разбирането – до удивление.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!