Майсторски пити впечатлиха зрители и гости на Оризаре на Празника на хляба

Оризаре за девета поредна година тържествено отбеляза Празника на хляба. Известното със своето плодородие, чернозем и трудолюбиви хора, село, празнува и се весели  на площада пред кметството.  Всяка година за този  празник,  местни хора демонстрират майсторство в приготвянето на хляб и  хлебни продукти изготвени  по традиционни рецепти, а тази година със свои кулинарни изделия се включиха и жени от село Баня.  Уменията, творчеството, труда и емоцията, която умелите жени  бяха вложили в собственоръчни изработените хлябове, бяха оценени и възнаградени с грамоти, връчени от кмета на селото Неделчо Недялков.

  „През годините събитието, на което сте домакини, се вписа съвсем естествено   в културния календар на общината, защото идеята на празника стои близко до народната почит към насъщния  и  предава на поколенията след нас вековното преклонение на народа ни  пред хляба.“, се казваше в поздравителния адрес  от името на кмета Николай Димитров. Гости на събитието бяха  заместник- кметовете Лазар Япаджиев, Виктор Борисов  Иван Гургов  и кмета на село Баня – Емил Огледалов.

Празникът продължи с богата музикална програма, в която участваха Група „Романс“ към пенсионерския клуб в селото, Хор за патриотични песни „Лазурен бряг“ –  Бургас, Руски хор от Несебър и  Битова група за автентичен фолклор от с. Тънково. В края на тържеството площадът се огласи от музиката на оркестър „Веселие“ и солистката Цветелина Стойчева. На финала на празника всеки един от присъстващите имаше възможността да опита от вкусните хлебни изделия и дори да си запише рецепта за приготвянето им.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!