Маестро Иван Петков споделя спомени и стихове

93-годишният именит хоров диригент представя своите стихове, събрани в „Интимно”

Животът се измерва не с години, а с дирята оставена след нас…” се пее в една песен от недалечното минало.  Оставената от маестро Иван Петков диря преминава през цяла България. Тя не тръгва от Бургас, но всички години от 1949 до днес се отличават с богата гама емоции, свързани точно с този романтичен морски град, в който той е избрал да остане.

Преди малко повече от месец маестро Петков навърши 93 години. Достолепна възраст за един достоен човек, отдаден на изкуството от най-младите си години.

Неговият път тръгва от мъжкия църковен хор в родния Пловдив, където е първата му среща с нотите.  Преминава през фанфарната музика в прогимназията, симфоничния оркестър на Пловдивската мъжка гимназия,  хора на Военното училище, където преподавателят по музика и композитор Драгия Тумангелов, забелязал музикалните му заложби, го прави свой помощник в диригентското изкуство.  В училището Иван Петков проявява и друга своя дарба – литературна. Той пише и публикува в списанието за литература и култура „Юнкерска родна стряха”.  Добре, че е проявил това си дарование, за да остави за поколенията няколко книги, в които описва най-плодотворните си години – бургаските. След „Песенни спомени” /2005/, в която споделя работата си с хора в Карнобат идва „Школа за родолюбие” /2010/ – разказ за създаването и изграждането на хор „Един завет”. През 2012 година книгата „Магията” разказва историята на хор „Странджанска зеленика”. Стихосбирката „Интимно” е поетичната изповед на маестро Иван Петков. На 30 страници са събрани неговите посвещения към най-близките му хора, трогателно чисти и искрени, пълни с обич, усмивки и понякога – леко намигване.

Музиката обаче остава голямата му любов и още с идването си в Бургас той намира начин да й отдава подобаващо внимание. На втория ден след пристигането си той става хорист в градския хор.  Седем години по-късно той вече е завършил с отличие национален курс за хорови диригенти, което му дава зелена светлина да се посвети на хорово-диригентската практика. И да остави най-ярките си дири в музикалната  история на Бургас, и на България. Няма да е пресилено ако кажем, че той създава истинска школа в хоровото изкуство.

Ivan PetkovНегови рожби са ансамбълът в Районния кооперативен съюз, женската вокална група в „Металснаб”, мъжкия хор в Каблешково, хорът във фабрика „Яна Лъскова”… Най-големите му успехи обаче са свързани с градския хор в Карнобат, туристическия хор „Странджанска зеленика” и камерния хор „Един завет” към военния клуб в Бургас. Маестро Иван Петков създава едни невероятно стойностни певчески колективи, които му носят признание и истинска обич!

За всички тези години, текли като пълноводните реки, не е възможно  да се разкаже в рамките на няколко страници.

Самият Иван Петков обещава да разкаже на живо някои от своите спомени на литературно-музикална среща във Военния клуб. Тя ще се проведе на 15 май от 18 часа във Военния клуб.

Добре дошли са всички, които го познават и които искат да се запознаят с този невероятен човек, както и да се докоснат до някои от непреходните  ценности, които бележат неговия път.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!