Маестро Ивайло Кринчев е носителят на „Емил Чакъров“`2020

С тазгодишната награда „Емил Чакъров“, която е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници, е удостоен маестро Ивайло Кринчев. Първият носител на престижния приз, носещ името на световноизвестния български диригент, е цигуларят Минчо Минчев, който също е извоювал световна слава.

Наградата ще бъде връчена официално по време на спектакъла „Хубавата Елена“ – на 25-и август, вторник, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. С комичната опера в две действия от Жак Офенбах официално ще бъдат закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществени от Държавна опера – Бургас, с партньорството на Община Бургас. В необичайната 2020 година, в която не само културните институции, но и всички обществени сфери бяха поставени пред тежки предизвикателства, Бургаската опера, с подкрепата на Община Бургас, успя да реализира силна фестивална програма и да привлече многобройна публика, при спазване на всички изискуеми мерки, съобразени с обстановката.

Режисьор на „Хубавата Елена“, по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, е доц. д-р Александър Текелиев, сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Гриша Роглев, концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Зад диригентския пулт дебютно в заглавието застава Цанислав Петков, който след блестящия си дебют в „Прилепът“ от Йохан Щраус-син, се очаква отново да повтори успеха си.

В ролята на Хубавата Елена, царица на Спарта, съпруга на Менелай, на сцената на Летния театър ще излезе прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска, която напълно импонира на образа си – и като визия, носеща характеристиките на вечната женственост, и като гласови възможности, и като отговорно отношение към творческата задача. Като Парис, син на царя на Троя Приам, дебютира младият тенор Яни Николов, който  се справя отлично с вокалните и артистични предизвикателства на ролята. Менелай, цар на Спарта, ще бъде баритонът Йордан Христозов, който изгражда образа със свежо чувство за хумор и професионална вещина. 

В ролята на Меркурий, бог-вестител, на сцената ще се представи Мирослав Димитров. Калина Попова дебютира като Юнона, царица на олимпийските богове, жена на Юпитер. Като Венера, богиня на любовта, ще се представи Лина Пеева. Полина Бахчеванова също прави дебютна роля – като Миневра, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна е и ролята на Калхас, Велик жрец на Зевс, известен със своите хитри ходове, за баса Диман Панчев.  Като Агамемнон, Цар на царете, ще видим  Бранимир Недков, баритон /дебют/. Партията на Орест, син на Агамемнон, ще изпълни сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, дебютира басът Костадин Мечков. В ролитя на Аякс I и Аякс II ще видим Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Филоком, прислужник на Калхас, на сцената излиза Николай Николов, като Бакхис, прислужница на Елена, ще видим Стефка Христозова.

В атрактивната постановка, характерна с динамика, лесно запомнящи се музикални мотиви, чудесна режисура, много зареждащо настроение и редуващи се комични ситуации, участват и артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

За маестро Ивайло Кринчев:

Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София със специалностите „Хорово дирижиране“ в класа на  проф.Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране“ при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участва в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководство на  проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.

От 1990г. до 1996г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999г. е и директор на Бургаска опера. Под негово ръководство за първи път там са поставени оперите „Дон Жуан“ и „Норма“.

Той е и един от основателите и участниците в първото издание на музикалните празници на името на Емил Чакъров, открити с ,,Реквием“ от Джузепе Верди под негово ръководство.

На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж“, Амстердам, Холандия и дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.

Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия. Има записи за БНР и БНТ.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. Дирижира редица симфонични и камерни оркестри и провежда майсторски класове в различни университети. През 2007 г. е диригент на операта „Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, с участието на оркестъра на Софийска опера и записана от националното радио KBS. През 2018 г. е поканен за международната суперпродукция на операта ,,Аида“ от Джузепе Верди, съвместно с оперните театри на Дегу и Куангджу и с участието на националния хор от Сеул.

От 2015 г. е главен диригент на Старозагорска опера.

Преподавателската си дейност в НМА започва през 1993г. по специалностите „Оперно пеене с диригент“ и „Оперно-симфонично дирижиране“.  През 2005г. получава научното звание доцент. През 2014 г. придобива образователната и научна степен ,,доктор“, а от 2015г. – академичната длъжност професор.

През периода 2012 – 2016 г. е завеждащ катедра Музикално-сценично изкуство към ВФ на НМА, а от 2016 г. – заместник-ректор.

За творбата:

Премиерата на „Хубавата Елена“ се състои на 17 декември 1864 в Парижкия вариететен театър с Хортенз Шнайдер и Жозе Дюпюи в главните роли и е мигновен успех и според публиката, и според музикалните критици. Всички до такава степен я обикват и й се наслаждават, че – наистина безпрецедентен случай! – тя бива играна 700 пъти последователно. Следват премиери на „Хубавата Елена“ във Виена /1865/ Берлин /1865/, Лондон /1866/ и в Чикаго – година по-късно, през 1867 г. Серия от спектакли на творбата има и в Ню Йоркската опера – от 13 април 1871 г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!