Любов и вино в Несебър

Десетки влюбени участваха в щури забавления, двойка се врече във вярност пред кмета Николай Димитров

Несебър отново се превърна в столица на любовта и виното. Десетки двойки от цялата страна се включиха във фестивала „Уикенд за любов и вино”. Градът ги посрещна с много любов и щури забавления. Третото издание на най-романтичния български фестивал доказа, че традицията на летните курорти може да бъде разчупена и да превърне един полуостров в атрактивна дестинация през цялата година.

Романтичният древен град е предпочитан от влюбените. Много от тях го избират за място на своята сватба, а общината полага специални усилия, за да направи тяхното преживяване още по-запомнящо се.  Несебър добива все по-голяма популярност като място за сватбен туризъм.

„Любовта е път и той минава през Несебър. Доказва го устремното развитие на сватбения туризъм в града ни. В момента в Стария град свободни места няма. Всички къщи са заети с влюбени двойки, дошли да присъстват на нашия фестивал, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

През миналата година 131 двойки са преминали по специално разработения сватбения маршрут и са казали „Да” след брачен ритуал по стихове на Омир.

Кристина и Георги Грошчеви избраха деня на любовта – 14 февруари, за да се врекат във вечна вярност именно в Несебър. В реновираното Старо кметство целият брачен ритуал изпълни лично кметът Николай Димитров. Той направи и специален подарък на младите влюбени. Това е първият сватбен ритуал в обновената сграда, в реставрацията на която общината  вложи над 1 млн. лв.

За първи път Община Несебър обедини традиционния български празник на виното – Трифон Зарезан и деня на любовта – Свети Валентин, през февруари 2013 г. За три години фестивалът „Влюбени в Несебър – уикенд за любов и вино” набра популярност в цялата страна. В инициативата се включват и местните хотелиери и ресторантьори, които разработват специални оферти, подходящи за младите хора.
През тази година във фестивалната шатра на пл. „Месамбрия” в Стария град за участие в забавните състезания се регистрираха няколко десетки двойки от София, Пловдив, Варна и други градове на страната. Фестивалът бе открит на 13 февруари, петък, в 17.30 ч., но още от сутринта най-сръчните се трудиха в работилничката за любовни сувенири. По-късно оперните импровизации на Людмила Михайлова и Диман Панчев внесоха допълнителна романтика, а вечерта хиляди влюбени сърца затуптяха с ритъма на вечните хитове на Диана Експерс.
И трите фестивални дни са изпъстрени с много романтика и настроение.

Днес фестивалът навлезе в своята кулминация. Младите двойки научиха много за тайните на любовта. Първо в тях ги посвети сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев. После несебърските баби им дадоха специални указания за любовните билки, отварите и обредните хлябове. От името на заварените зетьове в Несебър поетът Иван Ненков произнесе своето „Похвално слово за тъщата”.

Запазената марка на несебърския люIMG_1077бовен уикенд е състезанието по двойки. През тази година организаторите обявиха „Любов на педали” и за надпреварата с колело тандем успяха да се класират 33 двойки. Влюбените обикаляха старинният храм „Христос Пантократор“. Най-бързи бяха Ася и Самуил, които другите участници бързо нарекоха духовната двойка. Те спечелиха и наградата на този кръг от игрите – вело принадлежности.

Състезанията между влюбените се провеждат в няколко кръга на принципа на отпадането. Десет двойки се класираха за последния кръг и между тях ще се проведе надпреварата за голямата награда – велосипед тандем.

Денят завърши с ретро парти на The Smugglers Collective.

Любовта ще витае във въздуха на Несебър и утре. Влюбени двойки ще запретнат ръкави и ще премерят умения в направата на торти. Театрално представление ще отведе в читалището любителите на сцената. В 15 часа при тегленето на наградите ще стане ясно и кой е късметлията. Зимната романтика на Стария Несебър предизвиква влюбените да се включат и в играта на ориентиране и “селфита”. В последния фестивален ден е отделено време и за най-малките. В 11 ч. на 15 февруари те ще гледат куклената постановка „Принцесата и граховото зърно”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!