Лесовъди от 11 държави участват в годишната конференция на СЕЛ в Несебър

За втори път след 2006 г. през 2014 г. България е предпочетена да бъде домакин на Годишната среща на ръководството на авторитетния Съюз на европейските лесовъди (СЕЛ). През 2013 г. СЕЛ навърши 55 години от своето създаване и обединява 23 професионални лесовъдски организации от 18 страни от Европа, между които и България.
Тази година от 9 до 12 октомври, европейските лесовъди идват в Несебър, хотел „Несебър Палас”, за да отчетат своята дейност през изминалия период и да обсъдят предстоящите събития в областта на горското стопанство на европейско ниво. За участие в срещата са се регистрирали 35 членове на ръководството от 11 държави от Европа, представители на 13 национални организации – членове на СЕЛ.
Домакини на срещата са Съюзът на лесовъдите в България и БУЛПРОФОР, които са редовни членове на СЕЛ от 1996 г. Организирането на събитието е под почетния патронаж на Васил Грудев – Министър на земеделието и храните.
Освен Министерството на земеделието и храните и Югоизточното държавно предприятие – Сливен, в тясно сътрудничество с Изпълнителна агенция по горите, РДГ – Бургас и Дирекция на природен парк „Странджа”, съдействие в организацията на форума оказа лично и Николай Димитров – кмет на Община Несебър.
Паралелно с конференцията пред зала Нептун ще бъде представен съвместния трансграничен проект : “Странджа/Йълдъз е планината без пожари“ на РДГ Бургас и РДГ Истанбул.
В програмата на годишната конференция на СЕЛ е предвиден и семинар на тема „Устойчиво стопанисване на горите при различни форми на собственост“. Лесовъди от Франция, Германия, Полша и други европейски страни ще споделят своя опит при управлението на горите в своите страни, а от българска страна ще бъде представен националния опит в устойчивото стопанисване на държавните, общинските и частните гори.
Европейските гости ще имат възможност да се насладят на богатото културно и историческо наследство в региона. Освен възможността да разгледат и научат част от хилядолетната история на древния град музей Несебър, те ще могат да посетят най-голямата защитена територия в нашата страна – ПП «Странджа».
В подкрепа на европейскато среща в Несебър странджанските лесовъди представят от 7 до 17 октомври 2014 г. изложбата „ГОРАТА – мостът между поколенията” в Бургас, Културен център „Морско казино”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!