Лекари от МБАЛ Поморие искат конкурс за лабораторията на болницата

Лекарите от МБАЛ-Поморие призоваха Общинския съвет да развали търга, на който отдаде помещенията на клиничната лаборатория под наем на софийска фирма. На среща с председателя на ОбС д-р Милена Енева медиците настояха за лабораторията да се състои конкурс с ясни условия и критерии, за да се намали напрежението сред пациентите. Това бе втори опит за разговор, след като миналата седмица лекарите не получиха отговори на въпросите си от кмета на Поморие.
На срещата стана ясно, че при отдаването на помещенията Общината и Общинският съвет не са се интересували на какви цени наемателят ще извършва изследванията, нито дали ще има 24 часови дежурства на лаборанти. За това свидетелства и фактът, че фирмата, спечелила търга, е изпратила на управителя на болницата проектодоговор с двойно по-високи цени от извършваните от „Лина”, съобщават от засегната лаборатория. Оттам уточняват, че от години „Лина” прави изследванията в МБАЛ Поморие с 60% отстъпка от цените по Здравна каса, което облекчава лечебното заведение.
„Кой взима нов контрагент, който му предлага същата услуга на двойно по-високи цени от стария”, попита един от лекарите в залата. След този въпрос представителите на софийската фирма признаха, че досега никой не им е искал цени, но са готови да работят при същите условия.
Междувременно лекарите в МБАЛ Поморие събират подписка срещу решението на общината да изведе „Лина” от помещенията. Причината е, че за 14 години съвместна дейност с болницата, „Лина” е осигурила модерна апаратура и висококвалифициран персонал. Нещо, което се усеща и от пациентите – 800 от тях са се включили в отделна подписка в подкрепа на поморийската лаборатория.
Оказва се, че при търга не са били претеглени нито един от плюсовете или минусите за настаняване на нов наемател. Общината не е била наясно с европроекта, който „Лина” изпълнява в болницата. Председателят на Комисията по общинска собственост Адам Адамов призна, че може би решението е щяло да бъде друго, ако са знаели, че в МБАЛ Поморие е внедрено висотехнологично оборудване за 700 000 лева, закупено по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 год.“

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!