“Ла Скала” иска да отвори висша академия в Бургас

Представители на световноизвестния оперен театър „Ла Скала“ заявиха интерес да създадат в Бургас висша академия за сценични изкуства. На опознавателна среща с кмета Димитър Николов те представиха своята концепция и потърсиха неговото съдействие.

Идеята е на партньорски принцип „Ла Скала“, Общината и Операта в Бургас да подготвят проект, с който да кандидатстват за европейско финансиране. С привлечените средства трябва да се създаде академичен център, който да предлага не университетско обучение, а майсторски класове за вече дипломирани специалисти в изкуството.

В него ще бъде пренесена цялата методология на „Ла Скала“ за повишаване и осъвременяване на творческата квалификация в направленията музика, сценография, мениджмънт и танц.

Кметът Николов заяви своята подкрепа за проекта и амбицията да работи за утвърждаването на Бургас като национален център на сценичните изкуства. Представителите на миланската „Ла Скала“ подчертаха, че са избрали града заради традициите и чудесната му репутация в областта на операта и балета, но и заради географското му разположение. Те визираха потенциала на академията да привлече на обучение тук специалисти от Гърция, Турция, Русия и като цяло от Изтока. От „Ла Скала“ дадоха пример с реализирани през последните три години подобни техни проекти в Букурещ, съвместно с Националната опера на Румъния, и в Рио де Жанейро.

В днешната среща участваха още зам.-кметът по европейски политики Атанаска Николова, Александър Текелиев – директор на Опера Бургас, както и Димитър Маджаров – директор на общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“. Те влязоха в работна комуникация с екипа от „Ла Скала“, за да стартира подготовката на съвместния проект.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!