Курбан-молебен правят в Рибарското селище година след бедствието на 6 септември

Една година след наводнението на 6 септември 2014 година, което отнесе домове и лодки в рибарското селище на Ченгене скеле, най-естественото нещо е да се помолим това да не се повтаря. Точно затова Сдружение „Морски сговор” организира курбан-молебен за защита, здраве и благоденствие. Събитието е с участието на цялата рибарска общност и приятелите на рибарите, които в дните след бедствието бяха съпричастни с пострадалите и помагаха, с каквото могат, а сега ще се присъединят към общата молитва.

563fead91Курбанът-молебен ще се състои на 6 септември, неделя, от 18 часа при „закотвения” кораб в центъра на Рибарското селище.

Събитието е и повод да се припомни началото, радостите и болките на т.н. морски хора, техните надежди и мечти.

Защото точно от тук, от Рибарското селище започва Бургас; от тук, където Морето и Странджа се сливат в прегръдка.

 

Мария Нохчева, една от Морските хора,  разказва:

НЯКОГА
5Ченгене скеле е исторически обособена територия за живот и работа край Морето. Първите писмени сведения са от 1656 година, когато Евлия Челеби го определя като „оживено място и пристанище”. През 1701-1703 г.  френският картограф  Дьолил отпечатва карта, в която за първи път се отбелязва пристанище Ченгене скеле. През 1730 г. то е отбелязано и в картата на Шрайбен, както и на всички карти от следващите години на ХVІІІ и ХІХ век.

Писменни сведения за Ченгене скеле като село и пристанище се откриват в описанията и пътеписите на Жан Белен/1738/, Шарл Пейсонел, Жан-Батист Льошевалие, Венцел фон Бронияр, Симон Сейже, Александър Дюгамел и др. /ХVІІІ- ХІХ век/.

72234_102165239856132_8335256_nСлед Освобождението и особено след откриването на Бургаското пристанище селището окончателно запада и се обезлюдява. За да оживее отново след 1972/73 година, когато  поради разширение на Бургаското пристанище на бургаските рибари са предоставени два канала за лодкостоянки в Ченгене скеле. По-късно се изграждат два вълнолома –източен и западен, построява се трафопост, прави се асфалтов път, осигурява се и електро- и  водоснабдяване.

 

ДНЕС

11002601_884790364874569_8223151815770443237_nРибарско селище Ченгене скеле е уникално населено място, единствено по Черноморието ни,  със собствен облик и идентичност, изградено и съхранено за живот и работа  на Морските хора. В селището няма типови архитектурни решения, всяка постройка е със свой облик и изпълнение с природни материали, събразено с пространствената среда, климатичните особености, морските дейности. Между къщите няма огради /граници/, отворени са към каналите /водата/, функционални /върху малка площ/ за съхранение на мрежи и инвентар, с миниградинки и много дървета и растения. Конструкциите и съоръженията – кейове, фелензи, хелинги, аргат са уникални и създадени от самите хора, за да работят с лодките и по поддръжката им, да са им в помощ при риболова, рапанджийството, мидарството. Специално място има и един невероятен параклис на Свети Николай Чудотворец – вграден върху скала на високо, отворен към Морето.

149542_102075726531750_2812363_nРибарско селище Ченгене скеле дава пристан на над 1000 плавателни съда. Лодките са ръчно /собствено/  и фабрично  производство. Преобладаващи са типовете – сеферка, аламана, гриб каик, дори, мауна. Съоръженията – грибове, винтери, калдърми, дифани, даляни са ръчно специфично производство.

Всичко това е дело на една невероятна, уникална Общност със свои вътрешни правила, с възможности за устойчиво развитие – тази на Морските хора.

7645a18aeМорските хора със знания и умения свързани с  Морето, природата и вселената, свързани с морския поминък – рибарство, рапанджийство, мидарство, оплитане на мрежи, тапи, строителство на кейове, хелинги, обработване и съхранение на риба, миди, рапани, скариди и др. , изработване на морски пластики, лодкостроене и ремонти, изработване на конструкции и съоръжения за риболов и др. Морските хора със своя специфичен езиков изказ, истории, песни, обреди, ритуали, празненства.

лодка„Сред житейския хаос от дух и материя, сред океан от слова и емоции, през черни дупки и звездна феерия, след вятър и дъжд от Небето, след пет бала вълна от Сушата и Морето, сред отнесени къщи, лодки и хора, сред ужас и болка, след потоп и разруха НАШИЯТ ПРИСТАН пак оцеля, НАШИЯТ ПРИСТАН пак оживя, защото ги има МОРСКИТЕ ХОРА. Нека Бог да ни закриля, Богородица да пази, Свети Никола да помага – да сме читави и здрави и нека ПЪТЯТ ПРОДЪЛЖАВА!”

Това пожелава на Морските хора и на себе си като част от тях Мария Нохчева. Пътят да продължи ще пожелаят и изпълнителите в концерт, който ще започне след отслужване на молебена. В него ще вземат участие ВГ”Петте сезона” с ръководител Стефан Диомов, Захари Чернев и ансамбъл „Странджа”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!