Космическият фестивал „Отечество“ доведе звездните хора в Несебър

Тридневният космически фестивал „Отечество“, който се състоя в града на ЮНЕСКО, направи полуострова пъстър, колоритен и звезден. Форумът даде сцена за изява на таланти от Русия и България,  а авторитетното жури бе представено от двамата космонавти Александър Александров и Олег Новицкий, българския певец Стоян Петров – финалист от „Мюзик Айдъл“ 2 и Людмила Котлова – директор на Културния дом в Звездното градче, Московска област. Множество награди бяха раздадени на финала на фестивала, на който по-важното бе, че всички участници показаха талант и артистично присъствие, както и умението да се забавляват и да създават приятелства.

Малко преди отличаване на най-добрите поздравително слово по случай празника на Русия – 12 юни произнесоха Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ и отец Арсений от църквата „Св. Успение Богородично“. Специален поздрав към участниците поднесоха ФФ „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова“ и Кристина Трифонова- талант на ОДК-Несебър.

page1Сред емоционалните моменти  от фестивала бяха приятните за окото на местни жители и туристи флашмобове около Амфитеатъра и южната крайбрежна алея на Стария Несебър, както и срещата-разговор на участниците с двамата космонавти. Подобно на срещата си с учениците в СОУ „Любен Каравелов“ в Несебър,  Александър Александров и Олег Новицкий дадоха изчерпателни отговори на куп въпроси, които любознателните деца им зададоха. Питащите се интересуваха как се става космонавт, дали са виждали извънземни, как изглежда планетата Земя, какво преставлява безтегловността и т.н. Олег Новицкий се пошегува,  че за да се стане космонавт, първо е необходимо блестящо представяне на сцената на фестивал „Отечество“. Александър Александров пък даде изчерпателен отговор за безтегловността и какво се случва с човешкото тяло в това състояние. Децата научиха, че и двамата пилоти не са виждали извънземни и че земята е особено красива, гледана от космоса. Съвсем естествено, срещата с космонавтите завърши със снимки за спомен.page2

Фестивалът, който се проведе за първи път в града на ЮНЕСКО, е организиран от Културния дом на Звездното градче в Русия и община Несебър.

Космическите дни безспорно поставиха началото на едно добро сътрудничество в областта на културата, образованието, туризма и икономиката между Звездното градче и перлата на българското самочувствие-Несебър.

Фестивалите в Несебър  продължават. Днес от 19.30 ч. започва XVI-о издание на „Слънце, радост, красота“. Във форума участват деца от 9 държави, сред които Русия, Молдова, Великобритания.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!