Конкурсът за илюстрация по стихове на Христо Фотев напредва

Конкурсът за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев се провежда за първи път, като голяма част от творбите вече пристигнаха. Това са илюстрациите на участниците във възрастовата група на учениците.  За категория „Студенти“ срокът ще бъде удължен до 30 април  2020.

За улеснение на участниците, творбите могат да бъдат изпращани по три начина –  на адреса на Община Бургас: ул. „Александровска“ 26, за Диана Саватева, зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“, онлайн на d.savateva@burgas.bg  или да бъдат предадени в „Центъра за административно обслужване“ на Община Бургас, ул. „Александровска“ 26, гише 5.

В конкурса могат да участват творби, отговарящи на следните изисквания:

  • максимален размер – 50 см. на страна от хартията;

            минимален размер – 25 см. на страна от хартията;

  • Tехника – хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил , колаж или смесена техника. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники /офорт, суха игла, литография/, както и дигитален печат;
  • На гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив:

               – трите имена и години или клас на авторa;

               – име на творбатa;

               – размер на листа;

               – техника и година на създаване.

               – стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата;

  • Компетентно жури, с представители от Дружество на художниците – Бургас, БХГ „Петко Задгорски“, НХА – филиал Бургас, Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Община Бургас, ще оцени творбите.
  • Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории – ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.

Изпратените от ученици художествени творби съвсем скоро ще бъдат представени в онлайн изложба на официалната страница и във фейсбук профила  на Община Бургас.

Миналата седмица беше обявен лауреатът на тазгодишното издание на конкурса „Христо Фотев“, както и носителите на съпътстващите награди. Това се случи на кратка церемония във фоайето на Община Бургас, при стриктно спазване на мерките за безопасност. Голямата награда спечели Цвета Делчева с книгата си „Отворени възможности“.

Тази година извънредната ситуация в страната наложи отлагане на поетичния спектакъл и награждаването на победителите, както и отлагане на двете съпътстващите събития от програмата на Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“ – конкурс за илюстрация по стихове на бургаския поет и рецитаторски конкурс.

Идеята е финалът на конкурса за илюстрация да бъде обединен с другото съпътстващо събитие – рецитаторския конкурс, който също е отложен за по-късна дата.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!