Коледари в Община Несебър наричаха за здраве и берекет

Традиционният български обичай Коледуване винаги е бил част от празничните ритуали в Община Несебър.

Преди дни, облечени с традиционни носии, с накичени с китки и  пуканки калпаци, коледарите от ОУ „Георги Стойков Раковски”- Оризаре тръгнаха от училището към пенсионерския клуб, огласявайки улиците с коледарски песни, специфични за родния край за прослава на стопаните и благопожелания.

Председателят на пенсионерския клуб на селото дари коледарите с коледарски кравай изработен  специално за празника.

С весело настроение и песен коледарите се отправиха към кметството на Оризаре, за да поздравят кмета, г-н Неделчо Недялков.

Водачът на групата изрече коледарска благословия с пожелание за здраве, благополучие  и щастие в семействата.

Във връзка с коледните и новогодишни  празници  и учениците от 3 клас при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Равда пресъздадоха обичая Коледуване.

Децата, облечени в типичното коледарско облекло – ямурлук, украсени калпаци и геги, огласиха със своите  песни училищната сграда, след което тръгнаха към административната сграда на Кметство Равда. Там бяха посрещнати от кмета г-н Бакалов  и кметски служители. Коледарите пяха и наричаха за здраве, берекет и благополучие през цялата година. Домакините отвърнаха с добри пожелания и почерпиха децата с кравай, плодове и орехи.

Звучни коледарски песни и наричания огласиха тихата и свята нощ в Несебър. Из смълчаните улици на града коледуваха момчетата от Обединената общинска школа по изкуствата. Коледуването е един от традиционните български обичаи, съхранен през годините. Коледува се  от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер. В народните представи тогава се появяват караконджуливампириталасъми и други свръхестествени същества, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. Облечени в традиционни празнични народни носии, загърнати в ямурлуци, нарамили торбички,  коледарите обходиха много домове, като не пропуснаха и тези на едни от най-личните хора в града – учителите.

Под звуците на гайда те изпълниха типичните за Коледа обредни песни и  направиха наричания за здраве, щастие, берекет и благополучие. Домакините посрещаха с радост и благодарност напетите коледари и ги даряваха с краваи, орехи, плодове, лакомства и пари.

Несебърската коледарска дружина за поредна година показа, че тачи и съхранява народните традиции, предизвика много положителни емоции и дари надежда за сполука и по-успешно бъдеще  в десетки домове.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!