Кметът на Община Несебър положи венец пред паметника на Съветската армия във Варна

Кметът на Несебър Николай Димитров участва в поклонението пред паметника на Съветската армия във Варна по случай предстоящия държавен празник на Руската федерация – „Денят на защитника на Отечеството“. В присъствието на представители на обществеността от Варненска, Бургаска и Добричка области, както и на руски граждани, живеещи у нас, генералният консул на Руската федерация във Варна, Негово Превъзходителство Сергей Лукянчук, произнесе слово на тържеството по случай предстоящия празник „Ден на защитника на Отечество”. Той поздрави ветераните от Великата отечествена война, както и българските ветерани, като изтъкна, че България е осеяна с паметници на участници във Великата отечествена война -починали от раните си и погребани в българската земя и, че няма сила, която да заличи от народната памет признателността и уважението към руския войник. Присъстващите запазиха минута мълчание в знак на уважение и признателност към милионите загинали червеноармейци, сражавали се за свободата на родината си и на цяла Европа, към която принадлежи и нашата страна.
Преди това свещеници от Варненска и Великопреславската митрополия отслужиха панихида в памет на загиналите червеноармейци в Отечествената война.
Венци и цветя на признателност към загиналите бяха поднесени от: Областния управител на Варненска област, Общинския съвет на град Варна, кметовете на Община Варна и Несебър, представители на политически партии, неправителствени и обществени организации и присъстващи граждани.
Поклонението се състоя вчера пред паметника на Червената армия в Старите варненски гробища. По традиция то бе организирано от: Генералното консулство, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните в България.

В днешна Русия празникът има значение на Ден на воинската слава на Руската федерация, съгласно федералния закон „За дните на воинската слава”, и от 2002 г. се смята за неработен ден. Неофициално руснаците смятат 23 февруари за празник на всички мъже.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!