Кметът на Несебър и двама космонавти от България и Русия гостуваха на ученици

Популярните летци – космонавти от България и Русия Александър Александров и Олег Новицкий, които вчера заедно с кмета на Несебър Николай Димитров прерязаха официално лентата на паметника на МИГ- 21, бяха специални гости в СОУ „Любен Каравелов“ днес. Те бяха посрещнати от градоначалника и от директорката на образователното заведение, което вече 125 години възпитава достойни личности. След като разгледаха кабинета по физика, гости и домакини се отправиха към заседателната зала, където ученици между 7 и 11 клас бяха нетърпеливи да чуят от първо лице подробности и любопитни факти около живота и работата на космонавтите.

41879Срещата започна с подаряване на снимка на Александър Александров на директорката на училището Тодорка Желязкова, с пожелание за успешен работен процес. На учениците Александър Александров и Олег Новицкий пожелаха такава реализация в живота след време, че всички да се гордеят с тях- и родители, и учители, и цялото общество в Несебър. След това децата изгледаха с интерес два кратки филма, разказващи за полетите на космонавтите.

По време на срещата учениците разбраха, че подготовката за всеки един полет включва както теоретична, така и практическа част. Научиха, че човек колкото и да е подготвен, всеки полет е експериментален и дава своя принос в развитието на научно-изследователската дейност и на медицината. Разбраха какво е чувството на безтегловност в космоса, какво се случва с тялото, когато няма гравитация, кои са факторите, които влияят на космическия полет, колко време се адаптира човешкото тяло по време на полет и т.н. В хода на разговора, стана ясно, че руският космонавт Олег Новицкий следващата година ще излети отново в космоса.86745

В края на срещата гостите получиха подаръци от СОУ „Любен Каравелов“, а в замяна раздадоха автографи и се снимаха за спомен с желаещите. В летописната книга на училището космонавтите изразиха своето удоволствие от срещата с училищното ръководство и учениците и отправиха пожелания учениците да бъдат умни, любознателни и да постигнат своите мечти.

Александър Александров и Олег Новицкий са  специални гости на фестивала „Отечество“, който се организира от Звездното градче в Московска област и провежда в рамките на община Несебър.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!