Кметът-дървосекач продължава с екзекуцията на бургаските дървета

Вчера /20.02.2015 г./ районът около бившето сиропиталище “Александър Георгиев – Коджакафалията” бе отцепен. Започна сеч на старите многогодишни дърветата в двора. Домът за децата сираци, основан от благодетеля на Бургас, бе закрит в края на 2013 година от Общинския съвет на Бургас. Сградата е построена със средства на Александър Георгиев – Коджакафалията, един от най-богатите бургазлии, раздал огромна част от имотите си на бедните. Домът и теренът около него, които са дарение от Коджакафалията, бяха дадени за нуждите на Вечерна гимназия. Това е аморален акт подменящ волята на дарителя. Но истинската трагедия е започналата в двора на сиропиталището безмилостна сеч на прекрасни здрави дървета, които са десетилетия наред част от зелената среда не само на училището, но и на целия квартал. Това е поредното безобразие на кмета на общината Димитър Николов, който си спечели трайно славата на “Дървосекач Номер 1” в историята на Бургас. 20150220_140009(1)
Общината е планирала поредния ремонт, който обаче започва задължително с варварска сеч и дърводобив в градски условия. Не е ясно дали това изсичане не е поредното закононарушение, според разпоредбите на ЗУТ. В Бургас подобни престъпления са традиция от страна на местната администрация. Тя е осъждана многократно от съдебните органи за своите многобройни заповеди за изсичане на дългогодишните декоративни дървета в града. Пример за такава порочна практика е съдбата на скандално изсечените дървета по ул. Цар Симеон /Републиканска/. След дългогодишни дела окончателното решение на 5чл. на ВАС бе, че над 250 прекрасни декоративни дървета са били отсечени от община Бургас абсолютно незаконно и с фалшиви експертизи. Осъдителните присъди не спират обаче Димитър Николов, който продължава да поощрява издаването на нови заповеди за сеч на дървета, за които вече съдът се е произнесъл. че трябва да бъдат запазени. Такъв е случаят с над 150 дървета по ул. Ал. Батемберг.

Screen Shot 2015-02-21 at 19.45.25
Дървото преди да бъде отсечено.

По този начин кметът се опитва да “шунтира” съдебните решения и така да не се съобрази с тях. Тези действия обаче са от компетенцията на прокуратурата, тъй като по същността си представляват неизпълнение на съдебни актове. Едва ли е случайно, че от много години насам община Бургас сключва договори за централната градска част само с една и съща фирма “Бургасцвет – Танев”. Тя бе фаворит на предишния кмет Йоан Костадинов и е неизменно спътник през мандатите на Николов. Поразиите, които са нанесени от времето на Костадинов и Николов върху градската зелена система са фатални и непоправими. Една независима експертиза може да установи, че става въпрос или за вопиюща некомпетентност, а вероятно и за сериозни съмнения за корупция в харченето на общинските средства за зелената система. Еколози коментират, че тоталната дървосеч започната от Димитър Николов и осъществявана от фирмата на Танев, е високодоходен бизнес с дървен материал и последащи разходи за рехабилитация на унищожената от сечта инфраструктура. От 20 плътни кубика дърва и то за огрев на гръцкия пазар се печели над 1000 евро.
Домът20150220_140058(1) “Коджакафалията” стана известен и заради филма “Баклава” на живеещия в Канада българин Алексо Петров. Бургаското сиропиталище е приютявало деца повече от 80 години. Някои от тях са изявени личности в обществено-политическия живот на града и страната. Последните 8 бяха преместени в жилище от семеен тип за по-човешка социализация след септември 2013 г.
Сега вековните кипариси, софори и рожкове пред оригиналната фасада на сградата, оставена от Коджакафалията на бедните в Бургас, се търкалят на трупи. Някои от тях може би е посял и самият благодетел.

Продължение
Ние ще продължим да разследваме какво се случи с вековните дървета пред Бургаската митница. Трагичното е, че Димитър Николов и фирмата на Танев са започнали и сеч на стари дървета със статут на паметници на културата в историческата част на Морската градина на Бургас. Там се сече по единично, за да не се привлича общественото внимание, но пораженията са жестоки. В близките дни ще публикуваме подробен фоторепортаж за недопустимите сечи в “светая светих” на бургаската зелена система. В продължение на повече от 100 г. никой кмет и общинска управа не са си позволявали да изсичат дърветата в периметъра от входа на Централния плаж до паметника на Пушкин. Там се намират 2 от дърветата, които са били посадени още със създаването на Морската градина преди повече от 110 г. Това са два вековни бряста на алеята от Гъбката до Парапета. Дано Дървосекач Номер 1 да не мине скоро оттам и да му привлекат вниманието, защото ако ги види очакваме незабавно да издаде заповед за тяхното окастряне или отсичане като опасни за минувачите!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!