Клуб „Млад европеец“ посети Народното събрание по покана на народните представители от ГЕРБ-Бургас

Ученици от 10-и клас от различни учебни заведения посетиха Народното събрание по покана на народните представители от ГЕРБ-Бургас. Те участват в клуб „Млад европеец“ към ОДК в морския град и бяха придружени от своя ръководител Николина Стоянова. Областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков посрещнаха младежите на хода на парламента и заедно с тях се включиха в обиколка на Народното събрание. Децата имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на народните представители, с историята на самата институция и да надникнат в кулоарите. Бургаската група ученици присъства и на парламентарния контрол, който се провежда всеки петък. Те изслушаха въпросите към министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която бе участник в дневния ред на заседанието.

2Особено интересна за клуб „Млад европеец“ е бе срещата им с бургаските депутати от ГЕРБ в зала „Изток“, където те имаха възможността да зададат своите въпроси и да получат повече информация за дейността на народните представители.

„Основната ни работа, която е от голямо значение и е свързана със законодателната власт, е участието ни в комисии. Всеки един от нас е разпределен в една или няколко такива, в тях разглеждаме различни законопроекти, правим предложения за изменения на вече съществуващи закони и имаме личен контакт с ресорните министри. Това е само част от дейността ни. Да, тя е интензивна и динамична, но е в полза на обществото и това ни мотивира непрекъснато. Извън НС, всеки понеделник имаме открити приемни за гражданите в област Бургас. Така не прекъсваме връзката си с хората, които са ни избрали да работим за по-доброто бъдеще на страната ни– те могат да осъществяват постоянен контакт с нас. Вие, като млади и отговорни личности, винаги можете да ни потърсите във връзка с различни идеи или въпроси“, сподели пред учениците Димитър Бойчев.
Младежите обсъдиха с народните представители своите виждания за учебните програми, а Диана Йорданова коментира основните акценти от проектозакона за предучилищно и училищно образование. Сред идеите на децата бяха по-тясното профилиране в рамките на средното образование и по-голямата свобода при избора на предмети, които да дават специализация в една посока. Учениците споделиха и практика от други градове, която намират за полезна – провеждането на ИТ-академия под формата на курсове за ИТ-специалисти, инициирани от директори на водещи компании и фирми в сектора. Народният представител Семир Абу Мелих пое инициатива за контакти в тази посока и търсене на възможност за осъществяването на такова обучение в Бургас.

3„Спортът е една от темите, която ви вълнува до голяма степен, съдейки по въпросите и идеите ви. Община Бургас през последните години и ние като народни представители положихме много усилия да се създават условия за развитието му. Бяха изградени много спортни площадки на открито, както и спортни центрове с отлични игрища и възможности за разнообразни активности в комплексите. Този процес не е прекъснат, продължава да се следва тази посока. А най-важен акцент от програмата на Бургас, избран неслучайно за Европейски град на спорта, е изграждането на зала „Арена Бургас“ в к-с „Изгрев“. Учениците от Търговската гимназия също могат да бъдат спокойни, че има проект за изграждането на физкултурен салон, с него ще се разреши дългогодишен проблем за училището“, коментира Иван Вълков.
Учениците се вълнуваха и от темата за екологията и опазването на околната среда, като получиха информация за изграждащите се пречиствателни станции в Поморие, Несебър и Созопол със европейски средства. Сред останалите обсъдени средства бяха предстоящия летен сезон и мерките, които ще бъдат предприети за компенсиране на спада от руски туристи, състоянието на българското здравеопазване и различните възможности по програмите за младежта и спорта.

В края на посещението си младите „европейци“ подариха на бургаските народни представители фотография, изработена от член на клуба към ОДК.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!