Картографска изложба даде начало на програмата за празника на Несебър

Експозицията бе открита в навечерието на Деня на Несебър – Голяма Богородица 

Изложба „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“ в Артиум центъра  даде начало на програмата, посветена на празника на града на ЮНЕСКО – 15 август. На откриването на експозицията дойдоха много гости, сред които проф. д-р Теменужка Бандрова, председател на УС на Българска картографска асоциация и вицепрезидент на световната картографска асоциация,  президентът на Международната картографска асоциация проф. Милан Конечни, зам.- директорът в национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ д-р Антоанета Тотоманова, акад.проф. д-р арх.Николай Тулешков, зам. – началникът на Военно–географска служба полк. Христо Стаменов. Поздравителен адрес изпрати министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Градът Несебър присъства почти 2000 години в световната картография, и то с червено мастило, което е знак за изключително важно пристанище и за град, който е в дипломатически отношения с много европейски държави.Мястото на Несебър като световно културно наследство е вписано в тези карти толкова убедително, че то не се нуждае от допълнително потвърждение. Това е една изложба, която може да бъде послание към целия свят за пътя, по който трябва да се върви за участие в европейската и световна картография”, сподели  д-р Стефан Пейков, председател на Международния търговски и културен център  Геопан и основен инициатор на изложбата.

При откриване на изложбата кметът на Несебър Николай Димитров подчерта своето удовлетворение от поредното доказателство за значимостта на града в световното културно наследство. Той обяви, че се водят преговори експозицията да бъде представяна и зад граница. Предстои тя да бъде показана в Националната библиотека.

Изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“ съдържа 45 дигитални копия на изображения на стари и по-нови карти и гравюри, които се съхраняват в Британската библиотека в Лондон, Библиотеката на Руската академия на науките – Санкт-Петербург, Библиотеката на гражданския музей „Корер” – Венеция, Библиотека Томазо Корсини – Флоренция, Военнния архив – Виена, Държавната библиотека на Прускотото културно наследство – Берлин, Държавния архив на Венеция, Националната библиотека “Марчиана” – Венеция, Саксонската библиотека – Дрезден, Френската национална библиотека – Париж и седем български архива, библиотеки и частни колекции.

Допълнителна атракция в Артиум центъра бе експозиция пощенски картички от 60-те, 70-те и 80-те години, колекционирани от германеца Георг Крайм, дългогодишен приятел на Несебър. Колекцията бе представена от режисьора Николай Ташев, който с много артистичност  и нотка носталгия поднесе някой от любопитните текстове на картичките.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!