Камен Чанев става лауреат на наградата „Емил Чакъров“

Един от десетте световни топтенори – българинът Камен Чанев, ще получи тази година от Община Бургас наградата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Той ще изпълни ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини „Турандот“ във вторник, 28 август, на сцената на Летния театър, а наградата ще му бъде връчена минути преди спектакъла. Само ден преди това именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с колегите си от бургаската опера. Оперният певец е един от най-големите приятели на Държавна опера – Бургас и въпреки натоварения си график всяка година намира време да участва в постановка от програмата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на световната сцена. Завършил е НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и Музикалната академия „Борис Христов“ в Рим. Лауреат на десетки оперни конкурси. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и др. Камен Чанев е сочен за един от най-добрите изпълнители на теноровите партии на Джакомо Пучини.

Във вторник на сцената като самата Турандот ще му партнира Габриела Георгиева. В ролята на Лиу ще влезе Мария Цветкова – Маджарова. Като бащата на Калаф, Тимур, ще видим Делян Славов. Като Пинг, Панг и Понг на сцената ще излязат Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров, Бранимир Недков ще бъде Аултум. В постановката участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Диригент ще бъде Григор Паликаров.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София през 1991 г. и през 1992 г. постъпва в Музикалната академия „Борис Христов“ в Рим. Две години по-късно, през 1994 г., печели Международния конкурс „Юси Бьорлинг“ в Швеция. Оперният му дебют е на сцената на Софийска опера и балет като Херцогът на Мантуа в „Риголето“. Първите му роли включват Фауст, Вертер, граф Алмавива в „Севилският бръснар“, Ленски, Едгардо, Тонио, Алфредо, Белмонте, Тамино и Дон Отавио. Впоследствие репертоарът му става по-драматичен и Чанев прави своя дебют в ролите на Каварадоси, Ерик, дон Хозе, Калаф.

Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, където участва в ролите на Родолфо, Едгардо и Радамес, и във Филаделфия като Дон Хозе, в Сеул, Корея, като Манрико, в Палма де Майорка като Туриду/Канио, в Амстердам като Пинкертон, в Италия на фестивала в Терачина, Италия, като Каварадоси, както и в Рим, където изпълнява „Реквием“ на Верди.

Дебютът му в операта във Виена е с ролята на Де Грийо и Пинкертон и преминава с абсолютен успех. Изпълнява „Реквием“ на Верди в Португалия, ролята на Пинкертон в операта в Мюнхен, „Травиата“ в Цюрих, Манрико в Катаниа, Рикардо и Пинкертон в Грац, участва в концерт, посветен на Пучини, в Хихон.

Следващите договори са били за изпълнения във Виенската опера за ролята на Пинкертон, в Антверп на галата на УНИЦЕФ, в Токио като Рикардо и Калаф, в Дойче опер в Берлин като Рикардо, в Савона, Венеция, Тренто и Боцен като Калаф, в Лука като Де Грийо, в операта в Хамбург като Каварадоси, в Дортмунд за гала на „Тоска“, и в Пекин с „Театро Ла Фениче“ – Венеция като Пинкертон. След това идват участията му във Виена като Измаел, в „Театър Лисео“ в Барселона като Манрико, в Дъблин като Макдъф, в „Дойче опер на Рейн“ в Дюселдорф като Каварадоси, във Франкфурт като Дон Карлос, във Валенсия като Пинкертон под диригентската палка на маестро Маазел, в Будапеща в „Тоска“, в Римини като Дон Хозе, във Варшава като Калаф, и в Дойче опер – Берлин като Пинкертон.

Последният му договор от 2015/2016 включва Рим за „Тоска“, „Аида“ и „Атила“, Севиля за „Дон Карлос“, Тел Авив за „Селска чест“ и „Тоска“, Варшава за „Дама Пика“, „Набуко“ и „Турандот“, Франкфурт, Висбаден и Мюнхен за „Тоска“, Базел за „Кармен“, операта в Хамбург за „Манон Леско“ и в Мюнхен за Калаф. След тях изпълнява Рикардо и концерти в Тел Авив, Манрико в Будапеща, Радамес и Риголето в Солотурн, Калаф в Дойче опер в Берлин, Варшава, Рим и Монреал, „Манон Леско“ във Вашингтон, Рикардо в операта в Берлин, Франкфурт и Виена, Туриду в Анкона и Рим, и Дон Карлос във Франкфурт.

Гастролите му за сезон 2018/2019  са  в Берлин, в Будапеща,  Пекин, Монреал и  Вилнюс.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!