И тази година изкъпаха зетьовете в Кошарица

И тази година на големия християнски празник Ивановден в Кошарица спазиха стародавната традиция, зетьовете на  селото да бъдат  „изкъпани”. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал.

Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от  двама ергени. Вярва се, че това ще донесе здраве на тях и  техните семейства. В отбелязване на обичая днес се включи един смелчага.

Първоначално участниците в „къпането“, новият зет в селото и двама местни ергени, се събраха  в центъра. Там пиха греяно вино, за да се затоплят и да добият кураж, преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на фолклорни ритми, начело с кмета  Павел Павлов и жители на селото,  се отправиха към мястото за къпане.

Смелостта на участниците  се оказа заразителна и още няколко мъже от публиката се престрашиха да се хвърлят в ледените води.

Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли за да почетат тази рядка традиция.

С Ивановден се свързват  обредите, посветени  на  вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се всички именници, както и сгодените, булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!