И Айтос се включи в програмата за саниране

Областният управител Вълчо Чолаков, кметът на община Айтос Васил Едрев и Радослав Бакърджиев от Българска банка за развитие подписаха тристранен договор за целево финансиране по Национална програма енергийна ефективност. Дни след като бургаският губернатор разписа първите договори за саниране на блокове 32 и 57 в ж.к. „Изгрев“ и 101 и 416 в „Меден рудник“ – град Бургас, днес още една община в региона се включи в програмата. Подписването на тристранния договор дава начало на реалните дейности по саниране, които протичат в две фази. Първата е енергийно и техническо обследване, а втората инженеринг, проектиране и строително-монтажни работи. Тези дейности ще бъдат възложени на фирми, след провеждане на обществени поръчки от страна на общините, а Областна администрация Бургас ще контролира процесите.
„Айтос. Гарова 5“ е първото регистрирано в Айтос сдружение на собственици.В блока живеят бивши военнослужещи и техни наследници. Само за един ден Сдружението на пететажния блок е получило удостоверение за регистрация.
Проектът за изграждането на сградата на ул. „Гарова“ 5 е от 1981 г. , а строителството е приключило през 1984 г. Блокът е с четири входа, пет жилищни етажа и партерен с два магазина. 60-те собственици на жилищни апартаменти са единодушни, че Националната програма им дава изключителния шанс да обновят общия си дом.
От 13 общини на територията на област Бургас 7 отговарят на критериите за участие в програмата. Първата стъпка е регистрация на сдружение, броят им към момента е: Айтос- 2, Бургас- 59, Карнобат- 5, Средец- 4. Всички постъпили документите се обработват бързо, като вече са факт следните сключени договори между Община и сдружение: 1 в Айтос и 10 в Бургас.
Все още няма регистрирани сдружения в общините Несебър, Камено и Поморие.
Днес на официалното подписване присъстваха и представители на „Айтос.Гарова 5“.
„Радва ме фактът, че втора община в област Бургас се включва в програмата за енергийна ефективност. Това показва, че все повече хора осъзнават добрата възможност, чрез националното финансиране да обновят жилищните си сгради. Процедурите, както вече се убедихме не са толкова сложни, колкото първоначално изглеждаха, документите се движат бързо на всички нива. Призовавам за активност и максимално оползотворяване на наличния финансов ресурс на територията на област Бургас, за да може от една страна гражданите да живеят в добри условия, а от друга да направим облика на градовете ни по-модерен и красив“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!