История на бургаските пазари

Търговията е превърнала Бургас от малко изостанало село в града,  който познаваме днес. Големият тласък в развитието му е поставен преди 139 години, когато за първи път новосъздадената бургаска община е регламентирала правилата за търговските дейности тук и така е поставила основата за обособяване на бургаските пазарища  в единна комплексна организация.

Как са възникнали и как са се развивали първите пазари и тържища в Бургас, за да се превърнат  днес в символ на местната икономика, можете да проследите в нашата поредица „История на бургаските пазари”.

След  Великите географски открития пазарите стават активни стимулатори и двигатели на нови икономически отношения. През Възраждането по българските земи пазарите и панаирите вече са  значително събитие, което създава неповторима атмосфера, отразява духа на производителя и потребностите на купувача. За разлика от други селища в страната по това време в Бургас няма многофункционални панаири и пазари. През 18-19 век тук характерен образ на малкото пристанищно градче дава единствено търговията със зърно. Тя му помага да излезе от забвението , продължило от средата на 15 в. до средата на 17 век.

Според османски документи от 16-17 век градът е ваклъфско владение, основано от Искендер паша, велик везир на Баязид II. В края на 17 век Бургас се оживява. Според бележки на пътешественици, картографи и дипломати по това време той е място на оживена търговия заради чудесното си пристанище. Всяка година тук стават големи тържища, пристигат и се изпращат стоки до далечни страни, а в района се проивежда много аба. Бургас вече е обрисуван като едно от главните черноморски пристанища. Основните вносни стоки са били зехтин, кафе, френски такета, шалове, черни маслини, сапун от Смирна, яморлуци, сиво ленено платно, кърпи от Кайро, барут, сол от Крим, платове от Цариград, Бурса и Хиос. По онова време в областта на Бургас не се произвеждало нищо друго освен зърно, което се изнасяло – най-много в Цариград.

Под влиянието на нови търговски спогодби и последвалите войни, през първата половина на 19 век търговията в града и неговият статут се променят напълно.

В материала са използвани данни от публикацията на Иванка Делева, РИМ Бургас,  в  документалната книга „138 години пазари- Бургаски регион”

/Следва/

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!