История на бургаските пазари: Пазарните площади

/Поредица/

Увеличаването на пазарните пространства в началото на ХХ в. изисква обособяване на открити градски територии, където да се разполагат всички тържища, изложения и пазари. Това налага редица изменения в Генералния план на развитие на Бургас. В края на 1909 г. общинското ръководство прави съществена промяна в предназначението на някои квартали. Площад „Пазарний” /”Тройката”/, на който се е провеждал целогодишния панаир, е отреден за градска градина. За нуждите на панаира се отрежда днешната градинка до СОУ „Иван Вазов”, която преди това общината е възнамерявала да благоустрои в градска градина. Всичко това обаче никога не се осъществява.

В квартал 233 /днес при подлеза на Операта/ е решено да се разположи магазин за месо и зеленчуци. Идеятасе реализира 17 години по-късно.

През 1913 – 1914 г., заради динамиката на междувоенната обстановка, се вземат някои важни общински решения в полза на търговията и индустрията. Общински магазини и терени се отдават под наем за строежи на фабрики. На площадите „Пазарний” и „Сан Стефано” /днес градинката пред операта” се определят места за продажба на зеленчуци. По-късно пл. „Сан Стефано” ще получи името Птичи пазар, заради това, че  част от площта му – 3000 кв. м., е отделена за продажба на живи птици и риба.

Пазарните площади са терен и за множество културни събития. През 1910 г. в Бургас пристига първият български кинематограф Владимир Петков със своя „електрически Биограф”. На пл. „Пазарний” се изнасят открити за публиката дневни и вечерни представления и различни програми. Там общинското ръководство възнамерява да построи театър. После възниква идеята за търговско училище, а през 1928 г. е планирано да се изгради съдебна плата. Тези намерения не се осъществяват. През 1930 г. по случай посещението на  цар Борис III и царица Йоана в Бургас площад „Пазарний” е преименуван на пл. „Царица Йоана”, а крайморската градина- „Цар Борис Трети”.

/Следва/

В материала са използвани данни от публикацията на Владимир Анигностов, РИМ Бургас,  в  документалната книга „138 години пазари- Бургаски регион”

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!