История на бургаските пазари: Градоустройственият план определя развитието на пазарите

/Поредица/

През 1891 г.влиза в сила „окончателен общ план на Бургас”, с който е пряко свързано и развитието на бургаските пазари. Планът регулира уличната мрежа, обществените площи и сгради, предимно църквите и пазарището, отбелязва и проектира като „площад” бъдещия дървен пазар на града – по-късно пазар „Краснодар”

Градоустройственият план се смята за революционен, тъй като отразява тенденцията да се ликвидира ориенталският облик и да се узаконят  условията за изграждане на нов, европейски по дух град. Предначертан е пътят на постоянен растеж и модернизация.

За кратко време Бургас се изпълва с множество търговци, предприемачи, митнически посредници, занаятчии и бъдещи индустриалци, сред които вече преобладават българите. Освободените пазарни отношения способстват за разрастването на презморската търговия. Специално значение има вносът на колониални и манифактурни стоки от Англия, Австрия и Чехия. Българския експорт включва зърнени храни и брашно, тютюн, розово масло, сурови кожи, гайтани и дървен материал за Франция други страни.

Икономическият напредък и натрупаният капитал стават фактор за усилена индустриализация на града. През 1884 г. Иван Хаджипетров основава „Големите български мелници”, които до края на века се превръщат в най-големите мелници на Балканския полуостров и изнасят продукцията си в Цариград, Пирея, Егитет и Егейските острови.

В материала са използвани данни от публикацията на Владимир Анигностов, РИМ Бургас,  в  документалната книга „138 години пазари- Бургаски регион

/Следва/

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!