Испанци поръчват сувенири от „Морски знаци“

Социалното предприятие е сред най-успешните общински инициативи

Бургаските морски сувенири достигнаха испанските пазари. През лятото туристи  харесали местните произведения на изкуството и след завръщането си в Испания направили поръчка за още от красивите предмети, произведени в общинското предприятие „Морски знаци“. Почитатели на символите на Бургас са и учените от Българската академия на науките, които отдавна са редовни клиенти на фирмата.

Сувенирите на „Морски знаци“ от две години вече обикалят света. Това разказа Ваня Петрова – директор на дружеството.  Нейната цел е то да продължи да реализира продукцията си извън страната.

Замислено като социално предприятие, което да осигурява работа на хора в неравностойно положение, „Морски знаци“ е на път да се превърне в успяло търговско дружество, а продукцията му – в хит на сувенирния пазар.

Още при създаването на общинското предприятие идеята е била да бъдат произведени сувенири, които да носят духа и характера на града. Така на пазара се появяват 50 различни артикула, които неизменно навяват спомени от Бургас.

Наред с приходите от продажби на туристи и гости на града, малките подаръци често се поръчват и от Общината за различни проекти и събития.

Най-големи печалби „Морски знаци“ реализира по време на активния туристически сезон. От април до октомври сувенирите на морска тематика могат да бъдат намерени на входа на Моста, както и на остров „Света Анастасия“. Желанието на Ваня Петрова е магазинчето на острова да заработи и през зимата, ако Островът се превърне в целогодишна атракция.

Реализирането на допълнително приходи ще направи възможно и осигуряването на работа за още повече самотни и многодетни майки и хора с увреждания. Ежедневно с работниците в „Морски знаци” твори и дизайнер, който създава идейните проекти. Заедно със счетоводител и социален работник, заетите в предприятието са общо 12 души.

„Морски знаци” се помещава в бл. 47 в ж.к. „Славейков”, като помещението е специално пригодено за дейността от друга общинска фирма – „Бургасинвест“. Там всеки делничен ден от 8 до 17 часа 8 бургазлии в неравностойно положение творят красиви сувенири. Изработените от тях произведения на изкуството в момента се предлагат в два обекта в Бургас – един временен / на площад „Тройката“/ и един целогодишен /до Часовника/.

Проектът „Общинско социално предприятие „Морски знаци“ – Бургас. Нови възможности в подкрепа на социалното включване“ е сред най-успешните социални инициативи на Общината. Година и половина след официалния му финал, предприятието продължава да дава препитание на хора с нисък социален статус.

Реализацията на проекта започва през май 2012 година, а днес вече има зад гърба си участие в няколко престижни поръчки и 50 различни вида сувенирни артикули, носещи бургаския дух и марка. Стойността на целия проект е почти 300 хил. лв., осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси – 2007 – 2013“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!