Иновативна система за градска ориентация се въвежда в Бургас

Нов мобилен начин за комуникация се въвежда в Бургас.


Модерната система се нарича Smart Point Бургас и използва две иновативни технологии, внедрени в съвременните мобилни устройства /смартфони и таблети/ – сканиране на т. нар. QR кодове /QR е съкращение от quick response – бърза реакция/ и Near Field Communication чипове /NFC е технология за високочестотен безжичен пренос на данни на близко разстояние/. И двете технологии предоставят изключително лесен, бърз и напълно безплатен достъп на гражданите и гостите на Бургас до полезна за тях информация.


Системата работи по следния начин – доближавате мобилното устройство до стикера с изображението на NFC тага или сканирате с камерата на устройството си QR кода, който е до него и се зарежда мобилен интернет сайт с подробна информация и снимки на обекта и района, в който се намирате. Всички по-популярни модели смартфони съдържат приложения-четци за тези кодове. Приложения за тях могат лесно да бъдат свалени и от интернет.


Малки постери с интегрирани QR кодове и NFC тагове в тях, вече има на сградата на Община Бургас. Предстои до началото на следващата седмица такива да бъдат поставени и на сградите на културните институти и забележителности в града и по автобусните спирки на обществения транспорт.


Стикерите дават възможност на жителите и туристите много лесно, чрез своите мобилни устройства да получат ценна информация за местоположението на определени обекти, маршрута до тях, актуални новини, културни прояви и събития, които могат буквално след броени минути да посетят и др.


Съдържанието, към което SmartPoint Бургаснасочва потребителите, е различно за всеки отделен обект според мястото, където е разположен постера. Навигацията в самият сайт е изключително лесна.


         Бутон „ Информация“предоставя подробна информация за самият обект;


         Бутон „Актуално“ предоставя информация за предстоящи новини и събития, които са атрактивни и интересни за гражданите и гостите на града;


         Бутон „Наблизо“ прдоставя информация за интересни места и обекти /за забавление, хранене, спорт/ и др.


Тези функции позволяват информирането на гражданите и гостите на Бургас „в движение“, когато нямат достъп до компютър или такива, които предпочитат да използват интернет чрез смартфоните си. Всеки включен обект е представен с отделна страница, която е индивидуална за обекта и дава подробна информация за него, подкрепена със снимков материал.


Проектът е дарен на Община Бургас от NK Software и Авеню Медия, на които принадлежи идеята и реализацията на проекта и иновативните стикери.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!